Общините ще получат 5 288 076 лв. за дейности по

...
Общините ще получат 5 288 076 лв. за дейности по
Коментари Харесай

Общините ще получат над 5 млн. лв. за развитие на образованието

Общините ще получат 5 288 076 лева за действия по пет национални стратегии за развиване на образованието през 2021 година Това стана ясно след постоянното съвещание на Министерския съвет през днешния ден.

Правителството отпусна 3 499 319 лв. по Националната стратегия " Без свободен час ”. От тях 2 484 799 лв. са за учители, които заместват свои сътрудници в интервала от 1 ноември 2020 година до 30 юни 2021 година За един учебен/астрономически час се възвръщат до 10,50 лева за преподавател, който замества в обитаемото място по сегашния му адрес, и до 12,50 лева – в отвън обитаемото място.

167 200 лв. се дават на педагогичен експерти, които работят вместо свои сътрудници в трета и четвърта подготвителна група, както и в смесени групи, в които пет и шестгодишните деца са повече от половината от състава на групата. Останалите 847 320 лв. са планувани за консумативи (интернет) за учителите при онлайн образование.

По Национална стратегия " Ученически олимпиади и надпревари “ се отпускат 1 198 015 лв.. Средствата се разпределят измежду 204 учебни заведения за подготовка на възпитаници за участия в олимпиади. Допълнителните занятия ще засилят интереса на децата към национални и интернационалните олимпиади и надпревари.

Кабинетът утвърди 307 433 лв. по Националната стратегия " Заедно в грижата за всеки възпитаник ”. От тях 189 708 лв. са за следене на персоналните достижения на учениците посредством основаване на самостоятелно портфолио, съдържащо информация за триумфа на детето по всички образователни предмети. Тази активност се извършва от начални учители, за което те получават в допълнение заплащане.

Над 23 400 лв. се дават на 53 учебни заведения за екипна работа сред учители от детски градини и начален стадий на главното обучение. Други 94 293 лв. са за взаимна работа сред педагози от начален и прогимназиален стадий. Дейностите улесняват прехода на учениците сред обособените стадии и основават партньорства и мрежи сред учебните заведения.

По Национална стратегия " Заедно за всяко дете ” се отделят 86 570 лв.. Средствата се за 13 детски градини и 26 учебни заведения. Те ще се употребяват за финансиране на действия на екипите за обсег. Планирани са срещи с родители и другите членове на фамилиите за привличане и ангажиране на всички заинтригувани страни за обгръщане и задържане на децата и учениците в системата на образованието.

70 учебни заведения ще получат 196 739 лв. по Национална стратегия " Изучаване и запазване на традициите и историята на българската войска “. Ученици ще създават планове, свързани с проучване на историческото минало на българската войска, основаване на ъгъл в учебното заведение, както и за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската войска – 6 май. Целта е да се ускори ползата на учениците към историята и достиженията на българската войска, както и да се изградят учебни обичаи, свързани с патриотичното образование. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР