Общините ще имат право с наредби да въвеждат зони с

...
Общините ще имат право с наредби да въвеждат зони с
Коментари Харесай

Парламентът даде право на общините да забраняват замърсяващи автомобили в определени зони

Общините ще имат право с наредби да вкарват зони с ниски излъчвания на въглероден двуокис и да не разрешават в тях придвижване на коли, които замърсят въздуха над избрани правила. Това реши Народното събрание с признатите на първо четене промени Закона за чистотата на атмосферния въздух, заяви БНР.

Мярката ще се ползва за общините, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо въздействие върху качеството на въздуха. Ограничението ще е на база екологичната категория на транспортните средства, която следва да се уточни с въвеждане на екостикери от юли, давани при годишния механически обзор.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като в екостикери ще има и чип с информация за транспортното средство, екологичната група и притежателя.

С измененията в закона депутатите трансферираха на локалните управляващи съвсем цялата отговорност за въвеждането на рестриктивните мерки. Според текстовете общините ще дефинират зоните, в които придвижването ще се лимитира.

Решението за използване на мярката ще се утвърждава от общинския съвет, който и е в правото си да реши коя категория транспортни средства да спре.

Левицата поддържа концепцията за въвеждане на нискоемисионни зони, само че изрази запаси във връзка с контрола на осъществяването. " Аз нямам доверие, че в случай че заровим главата си в пясъка, ще дишаме по-чист въздух. Много явен би трябвало да е задължението на националния орган и партньорството с общините. Не създадем ли този механизъм работещ и ефикасен, а единствено прехвърляме функционалности от едното място на другото, отново няма да имаме резултат ", сподели по този мотив депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Костадинов.

Съпартиецът му Любомир Бонев разяснява, че липсва финансовата обезпеченост на контрола в бюджета на общините.

Управляващите настояха, че измененията в закона ще допринесат за филтриране на въздуха в столицата и огромните градове.

" Има заложени съответни ограничения, които са свързани с възстановяване на енергийната успеваемост и това има директно отражение върху подобряването на качеството на атмосферния въздух ", сподели ръководителят на екокомисията в Народното събрание Ивелина Василева от ГЕРБ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР