Общините няма да могат да спират хората да строят заради

...
Общините няма да могат да спират хората да строят заради
Коментари Харесай

Общините няма да спират хората да строят заради липсващи улици

Общините няма да могат да стопират хората да строят поради изчезнали улици и неуредени отчуждителни процедури по уличната регулация. Опитът на 44-тото Народно заседание да трансферира на притежателите на парцели този забатачен от доста кметове проблем едва ли ще успее, излиза наяве от мнение на Върховния касационен съд по атакувани за противоконституционност текстове от Закона за устройство на територията. Решение по самото дело в Конституционния съд още няма, само че мнението на Върховен касационен съд е показателно за казуса с признатите промени в закона. 
Аргументите на Върховен касационен съд бяха показани в детайли на правния уебсайт заради огромния публичен интерес. Текстовете касаят голям брой притежатели на парцели, като лимитират правата им за прилагане и застрояване на парцелите при неприключили отчуждителни и други процедури за уличната регулация. Според Върховен касационен съд текстовете са неефективни, несъразмерни на преследваната цел и лимитират неприемливо главно конституционно право. 
Във типа, в който са признати, текстовете задължават общините да отхвърлят издаването на позволение за градеж, в случай че уличната регулация не е приложена. Законът обаче не планува след този отвод да бъде задействана процедура по използване на уличната регулация, а самият притежател не може да направи за тази процедура безусловно нищо - тя е в ръцете на общината, акцентират съдиите. Нещо повече - използването на уличната регулация визира огромен брой парцели и доста притежатели . Законът планува отвод на строително позволение, само че не и обвързване да се подхващат дейности във връзка с останалите наранени парцели. Освен това ЗУТ категорично съдържа ред по какъв начин се обезпечава достъп до градежи в парцели с неприложена регулация - като опция за основаване на краткотрайни пътища, т.е. законът планува ред строителство да може да тече и в такива случаи, акцентират в мнението си от Върховен касационен съд. 
Със сходни причини съдът отхвърля и възбраната да се вкарват в употреба към този момент издигнати обекти в територии със приблизително и високо застрояване с неизградени пътища. Тази възбрана не е лимитирана във времето и това я прави неопределена и непредвидима като резултат. Предвидено е тези текстове да обиден и към този момент позволени градежи, което е придаване на назад деяние на закона, ограничаващо към този момент добити права, смята съдът. 
Текстовете, по които се произнася Върховен касационен съд, бяха остро подложени на критика от Камарата на архитектите в България, стигна се и до безуспешно несъгласие на президента. Впоследствие обмудсманът Диана Ковачева сезира и Конституционния съд. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР