Общините не оказват достатъчно ефективен контрол върху санирането на панелни

...
Общините не оказват достатъчно ефективен контрол върху санирането на панелни
Коментари Харесай

Общини може да останат без пари за саниране заради некачествени ремонти

Общините не оказват задоволително ефикасен надзор върху санирането на панелни блокове по държавната стратегия за възобновяване на старите здания. Това може да докара до вреди с " финансово изражение за жителите ", както и до преустановяване на договорите за финансиране. За това министърът на районното развиване Николай Нанков е дал спомагателни инструкции на локалните управляващи за по-строг надзор на плановете по програмата, оповестиха от министерството.

Указанията са изпратени и до регионалните шефове, и до ръководителя на Националното съдружие на общините Даниел Панов.

Средствата за саниране на старите блокове се отпускат от Българската банка за развиване. Те са обезпечени със заем от банката, обезпечен от страната. Самото саниране е гратис за жителите и за локалните управляващи. Общините избират с публични поръчки, компаниите които правят обновяването, както и тези, които упражняват строителен контрол. В последните месеци имаше редица сигнали от жители за некачествено саниране по държавната стратегия.

" Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата откри, че общините като възложител в процеса по възобновяване на постройките не правят задоволително ефикасен надзор на външните реализатори, което може да докара до вреди със съответното финансово изражение за жителите ", написа в известието на районното министерство. Финансовите вреди за жителите се показват в възможни разноски по премахване на недостатъци от некачественото саниране след приключване на гаранционния период по плановете. В рамките на гаранцията възможните проблеми като течове, влага, плесен се отстраняват за сметка на изпълнителите, само че по-късно остават грижа на притежателите на парцели.

От министерството предизвестяват, че поради некачествената работа и неефективния надзор от страна на общините може да се стигне до преустановяване на договорите им с Българската банка за развиване. Банката може да откаже да подписва анекси по тези договори с локалните управляващи по същата причина.

" За да не се допусне това, с писмото си министър Нанков изисква да се правят инспекции на място от представители на общината и строителния контрол най-малко веднъж месечно по време на осъществяването на обновителни действия на постройката и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се сформират протоколи от тях ", написа в известието от министерството. Освен това на общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата постройка към този момент би трябвало да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с виновните общински чиновници, упражняващите строителен контрол и инвеститорски надзор, и на съответното поделение на Дирекцията за народен строителен надзор. Общините би трябвало да наблюдават и за нерегламентираното потребление на подизпълнители.

" Общините, които са главен участник в осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост, са задължени да извършват функционалностите си на възложител със съответните механизми за надзор и гарантиране осъществяването на допустимите действия, да наблюдават за законосъобразното разходване на обществените средства и да пазят ползите на сдруженията на притежателите като техни представители ", се споделя още в известието на министерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР