Общините имат самочувствието, че са били на първа линия в

...
Общините имат самочувствието, че са били на първа линия в
Коментари Харесай

Донка Михайлова: COVID кризата показа, че не можем без общинските болници

Общините имат самочувствието, че са били на първа линия в битката с ковид през 2020 година въпреки малко да се приказва за това, сподели пред БНР кметът на Троян и заместник-председател на Националното съдружие на общините (НСОРБ) Донка Михайлова. По думите ѝ сметката на общините за миналата година е била доста комплицирана и те са минали през „ неповторим управнически опит “, а в този момент следва сложна 2021 година.
Завишени разноски и намаляващи доходи белязаха 2020 година за локалната власт. В някои общини хроничният дефицит на доходи е бил засилен от пандемията. Дефицитите са почнали да се усещат още през март, посочи Донка Михайлова.

„ Тогава приходите внезапно понижиха. Това беше интервалът, в който трябваше да вложим доста средства за стерилизация, доста средства, с цел да подкрепим общинските лечебни заведения, които трябваше да изградят Коронавирус отделения. В този интервал ние подкрепяхме лечебните заведения в случай че щете и за защитно облекло. “

Общинските лечебни заведения са хронично недофинансирани, по хипотеза те извършват най-зле финансираните клинични пътеки, напомни Михайлова.

„ Коронавирус рецесията ни даде огромен урок – че здравната система на страната ни не може да се оправи без общинските лечебни заведения. Общинските лечебни заведения поеха огромна част от болните от Коронавирус. “

Бюджет 2021 прави крачка напред в решението на остри проблеми, които имат потребност от държавно финансиране, счита Донка Михайлова. Тя даде образци с по-добра поддръжка в областта на обществените услуги и 10-процентното повдигане на стандартите в региона на културата. Според Михайлова е подложен на дневен ред огромния проблем със „ сбърканата философия на набирането на средства, които имат локален генезис, локален източник “.

„ Всяка последваща година относителният дял на локалните доходи в общинските бюджети понижава, а локалните доходи разрешават на общините независимост “, разяснява тя. По думите ѝ единствено за 7-8 години относителният дял на средствата с локален генезис е намалял от 40% на близо 30% и това е голям проблем.

Темата за финансовата децентрализация беше заметена под килима от 2016 година, посочи още кметът на Троян. Сега в НСОРБ имат уверенията на министъра на районното развиване, че съветът по децентрализация, който не е функционирал години наред, най-сетне ще проработи.

Единици са общините, в които тематиката налози е на дневен ред, само че не са малко тези, в които таксата битови боклуци е сложена на дневен ред, тъй като са увеличени съставените елементи на тази такса, разясни още Донка Михайлова, запитана дали общините ще търсят вид да компенсират дефицита на средства с повдигане на налози.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР