Общината може да изгуби 4 973 300 лева с ДДС

...
Общината може да изгуби 4 973 300 лева с ДДС
Коментари Харесай

Зам.-кметът Пламен Райчев: Губим 5 млн. лева за ОУ „Княз Але...

Общината може да изгуби 4 973 300 лв. с Данък добавена стойност държавна финансова помощ, в случай че се забави с избора на реализатор.

За това предизвести зам.-кметът по строителство и вложения Пламен Райчев в отговор на писмо от Камарата на архитектите в България. В него те упорстват поръчката да бъде прекъсната с претекст, че не е удачно строителството на новата постройка на ОУ „ Княз Александър I “ да се разпорежда на инженеринг, каквато процедура е оповестена от община Пловдив.

Подобни разногласия са водени преди няколко години за художествената изложба на ул. " Гладстон " и благоустрояването на пл. " Централен ". Тогава архитектите също нападнаха предходната локална власт, че не е подготвена с техническите планове и доверява възлагането на толкоз виновна задача на частна компания. Администрацията пък по този метод желае да редуцира периодите за градеж, а и да няма главоболия с архитектурни състезания за избор на архитект.

За постройката е несъмнено място в двора на Хуманитарна гимназия „ Св. Кирил и Методий “, която е монумент на културата, а теренът е част от историческия център на града.

Цялата сума,определена за 3 в 1 - проектирането, авторски контрол и строително – монтажните работи, е в размер на 6 745 981, 62 лв. с Данък добавена стойност. Разликата се доплаща от градския бюджет.

„ Малкото време, което остава до края на периода по Програмата на Министерството на образованието и науката „ Изграждане, продължение, надстояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 “ и рискът Община Пловдив да не успее да усвои средствата по нея, са главните аргументи публичната поръчка за изграждане на нова постройка на ОУ „ Княз Александър I “ да бъде пусната на инженеринг “, разяснява Пламен Райчев.

Зам.-кметът добавя, че в общината също желаеха поръчката да бъде оповестена за градеж, откакто бъде направен и признат механически план, съгласуван с обстоятелството, че новата постройка попада в парцел в обсега на територия с културно - историческо завещание.

„ Затова напролет на предходната година бе оповестено техническо задание за планиране, направено за осъществяване на конкурс за механически план. Заданието бе предоставено за координиране в НИНКН дружно със скица-виза на парцела. НИНКН го съгласува без забележки в открития четиримесечен период, само че за приемането на скицата-виза трябваше да бъде изработен Работен организационен проект или Обемно устройствено изследване, което лишава към 10 месеца. В същото време работата по плана би трябвало да приключи най-късно до края на 2022 година и да бъде регистрирана в ръководещия орган при започване на 2023-та. За да успеем да усвоим средствата по програмата на МОН, пуснахме поръчката на инженеринг, защото това е единствената опция да не загубим средствата и да построим нова постройка за дребните възпитаници, които в този момент са принудени да учат на двусменен режим “, изясни още Пламен Райчев.

Той увери, че определеният реализатор на поръчката ще бъде длъжен да се съобрази при проектирането с архитектурата на Хуманитарната гимназия.

Свързани вести Община Пловдив пусна социална поръчка за нова постройка на ОУ „ Княз Александър I ”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР