Община Видин организира тържествено отбелязване на Първи ноември – Деня

...
Община Видин организира тържествено отбелязване на Първи ноември – Деня
Коментари Харесай

Шествие премина по улиците във Видин в Деня на народните будители

Община Видин провежда тържествено отбелязване на Първи ноември – Деня на националните будители. Началото бе сложено с празнично шествие от площад „ Бдинци “ до паметника на Софроний Врачански в града. В него се включиха кметът на общината Огнян Ценков, регионалният шеф Албена Георгиева, видинският митрополит Даниил и други публични лица. Начело на шествието застанаха възпитаници с портретите на видни будители – патрони на техните учебни заведения и със флагове.
Пред паметника на Софроний Врачански и мавзолея на екзарх Антим I слово по случай 1 ноември произнесе кметът Огнян Ценков. Той съобщи, че Денят на националните будители е празник, съпоставим с Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.
„ Този ден сплотява святото дело на книжовници и просветители, на писатели и революционери, с помощта на които българският дух и страна са оживели през вековете. Ние се гордеем, че във Видин съществува това знаково място, където през днешния ден с неспокойствие и същинска благодарност ще се поклоним “ – сподели Ценков и посочи неоценимата роля на българските будители за възхода и просвещението на народа ни. „ С право можем да кажем, че в актуалния свят задачата на национални будители извършват учебни, книжовни, читалищни, театрални, музикални и други културни дейци, които способстват за духовното израстване на нацията. На тях поисквам да бъдат почтени почитатели на нашите велики предшественици и да пазят своя жанр, език и религия! “ – приключи словото си видинският кмет и честити празника.
Приветствия бяха поднесени също от Албена Георгиева, митрополит Даниил и от името на Веселка Асенова – шеф на Регионално ръководство на образованието. Тържеството продължи с празнична стратегия, готова от община Видин и СУ „ Петко Рачов Славейков “. Рецитал изнесоха първокласничката Никол Башлийска и второкласникът Христо Атанасов.
Честването завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Софроний Врачански.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР