Община Велинград е с най-прозрачен и достъпен сайт от органите

...
Община Велинград е с най-прозрачен и достъпен сайт от органите
Коментари Харесай

РИОСВ и Община Велинград - най-прозрачни в региона

Община Велинград е с най-прозрачен и наличен уебсайт от органите на локално самоуправление в Пазарджишка област, а община Белово е на другия полюс. РИОСВ-Пазарджик продължава да е първенец в това отношение, а РУО МОН би трябвало да надгражда най-вече. Това стана ясно през днешния ден, когато Програма „ Достъп до информация ” (ПДИ) показа резултатите от гражданския одит на дейната бистрота 2018 в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Анализът и класацията се базират на оценяване на интернет страниците по обособени знаци и подаване на електронни заявки до административните структури в системата на изпълнителната власт.

В интервала 6 февруари – 30 март 2018 ПДИ прегледа и оцени интернет страниците на 567 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и локално равнище, обществено правни субекти и самостоятелни органи на власт.

В рамките на изследването бяха подадени 567 електронни заявки с искане за даване на доклада по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) за 2017. От 2008 година институциите са длъжни освен да изготвят, а и да разгласяват в нитернет доклада, който би трябвало да включва данни за постъпилите заявки за достъп до информация, за направените отводи и аргументите за това.

Целта на изследването е да оцени по какъв начин органите на власт извършват отговорностите си по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за издание на информация в интернет, и по какъв начин дават отговор на заявки за достъп по електронен път.

На 14 март 2018 година ПДИ изпрати авансово резултатите на всяка от проучените институции за противоположна връзка и отрази постъпилите мнения.

Какви са резултатите за Пазарджишка област?

При органите за локално самоуправление община Велинград е на 16-о място от 265 общини с 80 точки (първенецът е община Банско с 92,5 т.), а до момента никоя от нашите общини не е имала толкоз предно класиране. В класацията следват миналогодишният отличник за региона ни община Панагюрище (тя е паднала с 13 места и в този момент е на 46-о място със 72,3 т.), община Брацигово (54-о място със 70,6 т.), община Ракитово (58-о място със 70 т.), община Септември (63-о място с 69 т.), община Пещера (97-о място с 64,8 т.), община Стрелча (103-о място с 63,7 т.), община Батак (145-о място с 58,3 т.), община Сърница (164-о място с 56,5 т.), община Пазарджик (196-о място с 52,4 т., до момента в който предходната година тя беше на 58-о място), община Лесичово (197-о място с 52,1 т.), а последна е община Белово (място номер 200 с 51,8 т.)

В рейтинга на регионалните администрации Пазарджишката е в „ златната среда ” - на 14-о място от 28 (миналата година бе на 18-о място).

Какво е класирането в останалите териториални институции на изпълнителната власт?

РИОСВ-Пазарджик е на пето място с 63 т. (на първо място е РЗИ-Силистра с 67 т.) от цели 151 институции в рейгинга. Екоинспекцията е следвана от РЗИ-Пазарджик, която е на 31-о място с 51,8 т., от Областна дирекция „ Земеделие ”-Пазарджик - на 59-о място с 44,6 т., от РДГ-Пазарджик, която е на 77-о място с 42,4 т. ОД МВР-Пазарджик е на 89-о място с 43 т., а РУО-МОН е на 139-о място с 32 т.

В общия рейтинг от 567 институции най-предно място заема община Велинград (26), а най-назад е РУО МОН (515).

Нивото на бистрота през 2018 бе оценено с точки по 108 (122 за общините) знака.

За втора година бе регистрирано дали страниците са съобразени с потребностите на хората със зрителни усложнения и дали имат текстова версия.

Така да вземем за пример за пазарджишките уеб сайтове прави усещане, че пълномощията на институцията не са показани в обособен текст в ОД Министерство на вътрешните работи, РУО и общините Пазарджик, Белово и Сърница. Община Сърница и ОД Министерство на вътрешните работи не са разгласили организационен устав на институцията, а общините Велинград и Пещера, РУО МОН и РЗИ-Пазарджик нямат оповестени описи и регистри на самостоятелните актове.

Списъци на подалите заявления за спор на ползи няма единствено в ОД Министерство на вътрешните работи, община Лесичово и община Брацигово, само че в последните две институции има качени заявления.

Приблизително 50:50 са институциите ни, които имат или нямат описи на общите нормативни актове, които са издали.

Само в 31,6 % от пазарджишките интернет страници има оповестени доклади за активността. Отделна секция „ Достъп до информация ” пък няма само на уеб страниците на община Сърница и РДГ-Пазарджик.

Но пък на всички места има оповестен устав на Общинския съвет и конструкция на администрацията, налице са и услугите, които дава дадената институция, на всички места има описи на нормативните актове и при 99 % от уеб страниците са оповестени текстовете им. Нещо, с което не могат да се похвалят много области в страната.

*Информацията е на районния координатор на Програмата за достъп до информация Тодор Гроздев.

*Снимка - шефът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев със извоюваните през годините грамоти за бистрота на институцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР