Община Варна и израелският град Хайфа ще задълбочат отношенията си

...
Община Варна и израелският град Хайфа ще задълбочат отношенията си
Коментари Харесай

Варна задълбочава връзката си с Хайфа, Трабзон си избра Одесос

Община Варна и израелският град Хайфа ще задълбочат връзките си в области от съвместен интерес. Това планува Меморандумът за съдействие и съгласие, който двата града следва да подпишат.
Общинските съветници от ПК " Европейски въпроси и интернационално съдействие " утвърдиха текста на документа и дадоха зелена светлина за сключване му, чиято цел е да служи като основа за надграждане и развиване на партньорството сред Варна и Хайфа. Двата града ще предизвикват съдействието в региона на високите технологии, биотехнологиите, медицината и опазването на здравето, туризма, спорта, културата и други

Връзките сред разнообразни институции от Варна и Хайфа имат над 25-годишна история. През това време са осъществени многочислени начинания в областта на опазването на здравето, образованието, нововъведенията, сигурността и други, споделя проф. доктор Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България, който е основателят за задълбочаване на съдействието.

Другият град, с който Варна желае да развие по-активни контакти, е Охрид - значим туристически, стопански и културен център в Република Македония. Добър образец за партньорство са годишните семинари на Фондация " Българска памет " в морската столица, подкрепяни от Община Варна, в които интензивно се включват деца и младежи от западната ни съседка.

Общинските съветници поддържаха предлагането на кмета Иван Портних за развиване на връзките с Охрид. Те дадоха единодушието си Община Варна да стартира работа по определяне на двустранни връзки и сключване на меморандум за съдействие, в който да бъдат дефинирани съответни тематики за партньорство.

На днешното съвещание беше разисквано и вероятно бъдещо побратимяване на варненския регион " Одесос " с община на град Трабзон, Турция. Турската страна е получила покана от Брюксел да кандидатства по европрограма за субсидиране на побратимяването на градове сред Турция и страни от Европейския съюз. От Трабзон са избрали " Одесос " да е един от тези региони. Ако планът получи утвърждение от ръководещия орган, ще бъде подписан контракт за побратимяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР