Община Сливен получи номинация за наградата Златен ключ“ в категория

...
Община Сливен получи номинация за наградата Златен ключ“ в категория
Коментари Харесай

Община Сливен–с номинация за наградата „Златен ключ“ за предоставянето на информация

Община Сливен получи номинация за премията „ Златен ключ “ в категория „ Институция, най-добре провела даването на информация за жители “. За това оповестяват от Програма „ Достъп до информация “ /ПДИ/ в писмо до кмета Стефан Радев. Отправят и покана към него да взе участие в 20-та гала по връчване на награди за принос в региона на свободата на информация във връзка Международния ден на правото да знам – 28 септември. Събитието ще се организира в София от 17,30 ч. на 28 септември.
Община Сливен получава номинацията за точно осъществяване на отговорностите си по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), за интензивно издание на информация на формалния си уебсайт. На първо място е по Рейтинг на финансовата, бюджетна бистрота и интегритет за 2023 година измежду общините в България – 100% бистрота съгласно резултатите от годишния Граждански одит, провеждан годишно от ПДИ, а по общ рейтинг на дейната бистрота е на трето място измежду всички административни структури на локално, централно и териториално равнище.
Секцията „ Достъп до информация “ е в началната страница на уеб страницата на Община Сливен, в основното меню и е елементарно налична, образно се откроява и в допълнение е налична и в раздел „ Информация “, в падащо меню. Има богато наличие, актуализира се непрекъснато. Въпреки огромният брой заявки, през миналата и през тази година, Общината няма нито един отвод за даване на информация и няма заведено дело против решение. Отговаря се постоянно бързо, даже по-кратко от планувания период.
На 22 септември през 2002 година е основана Мрежата на покровителите за свободата на информацията, на която Програма „ Достъп до информация “ е съосновател и член. Решено е 22 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам за одобряване и разпространение на стандартите в региона на свободата на информация. През октомври 2015 година ЮНЕСКО разгласи датата за Международен ден на всеобщия достъп до информация, а през 2019 година бе одобрен от 74-то Общо заседание на Организацията на обединените народи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР