Община Севлиево заставазад пострадалите от инсулт и техните близки, като

...
Община Севлиево заставазад пострадалите от инсулт и техните близки, като
Коментари Харесай

Община Община Севлиево в подкрепа на пострадалите от инсулт

Община Севлиево заставазад потърпевшите от инсулт и техните близки, като се причислява към Националната акция „ Живот след инсулт “ във връзка Европейския ден за осведоменост за инсулта. Кампанията се провежда от Асоциацията за инсулт и афазия, с която управлението на Oбщината сполучливо си партнира в последните две години, работейки за понижаване отрицателното влияние на инсулта върху българското общество. През тази година в Европа, акцията минава под надпис „ Живот след инсулт “. Темата е израз на общите старания на Континента, обществото да схване разнообразни гледни точки към комплицираните проблеми, в опит да бъде обезпечен първокласен живот на претърпелите инсулт.

Въпреки, че в страната инсултътполучава повече внимание през последните години, продължава да липсва надеждна статистическа информация и разбор, като насочна точка за ефикасна битка с инсулта. Независимо от това, могат да бъдат посочени някои данни, представени от Асоциация за инсулт и афазия, съгласно които в страната през последните години се записват 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 година е била 12%, а едвам 65% от записаните случаи са били превозени от незабавната здравна помощ. Отнесени данните на 100000 души, можем да споделим, че изоставаме приблизително с над два пъти по отношение на други европейски страни. Това приказва за незадоволителна работа обвързвана с първичната профилактика. Поради тази причина севлиевска община, дружно с Асоциацията за инсулт и афазия, дава брошури и плакати със признаците на инсулт, а те най-общо са три:

- Увисване на ъглите на устата;

- Изтръпване и уязвимост в едната ръка;

- Нарушения в говора.

Забелязвайки даже един от тези три признака е рационално да се потърси незабавна помощ на тел. 112, припомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

В разискванията на наболелите публични проблеми участва и тематиката за дефицит на квалифицирана здравна помощ при инсулт. За страдание, без значение, че в страната са налични профилирани звена (т.нар. stroke units), продължаваме да страдаме от незадоволително налична качествена здравна грижа в острата фаза на инсулт. В тази връзка от Асоциацията за инсулт и афазия припомнят, че сега по тяхна самодейност се работи по Национален проект за бора с инсулта. В допълнение предстоящо позитивно влияние върху отрицателната статистика се чака от реализацията на ограничения по Плана за възобновяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 профилирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на незабавна помощ, а сега се работи и по ново профилирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се прави бързо и тъкмо ориентиране на пациент с инсулт.

Трябва да се прибавят и положителните вести, свързани с нови медицински технологии и способи на лекуване, с чиято помощ все по-бързо и по-точно се организира лекуване на острата фаза на инсулта.

Така, базирайки се на даннитеза 2021 година, почти 40000българи стартират свояживот след инсулт.Към момента, по непотвърдени даннив Българияповече от половин милион душиживеят с следствията от инсулта. Те всекидневно се сблъскват с голям брой проблеми – липса на съответна информация, недостъпна среда, непълен достъп до проследяваща здравна грижа, липса на задоволителна по размер рехабилитация и терапия.

В рамките на Националната акция „ Живот след инсулт “ Община Севлиево припомня, че предлага за хората с увреждания и в частност за претърпелите инсулт следните обществени услуги:

Социални услуги в общността:

1. Клуб на хората с увреждания с адрес: гр. Севлиево, ул. „ Кирил и Методий ” №16;

2. Дневен център за пълнолетни лица с увреждания с потенциал 20 места и адрес: гр.Севлиево, ул. „ Мара Гидик ” №17.

Социални услуги в домашна среда:

1. Домашен обществен патронаж – услуга за подготвяне и доставка на храна и даване на услуги свързани със закупуване на медикаменти или други нужни артикули на хора в надтрудоспособна възраст или хора с увреждания с адрес гр. Севлиево, ул. „ Иван К. Устабашиев ” №12;

2. Асистентска поддръжка с адрес: гр. Севлиево, ул. „ Иван К. Устабашиев ” №12;

3. Включване в механизъм „ Лична помощ “ - гр. Севлиево, пл. „ Свобода ” №1, ет.1, кабинет №103.

Социални услуги от резидентен вид:

1. Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с физически увреждания -1, с.Столът с потенциал 15 места;

2. Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с физически увреждания – 2, с.Столът с потенциал 15 места;

Специализирани институции за даване на обществени услуги:

1. Дом за остарели хора - с. Добромирка с потенциал 55 места

2. Дом за остарели хора - с. Стоките с потенциал 40 места

Финансова поддръжка от Община Севлиево при настаняване в Регионален хоспис– стационар Дряново, когато лицето се намира в тежко здравословно положение, което се нуждае от непрекъснати медицински грижи и не може да заплати (или неговите близки) цялостния размер на таксата, както и дава отговор на останалите условия, избрани за подпомагането (https://www.sevlievo.bg/bg/article/1563/dokumenti-hospis-stacionar-drqnovo.html).

Административни услуги:

Издаване на карта за паркиране на местата, избрани за транспортните средства, обслужващи хора с трайни увреждания и потребление на улеснения;

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация – Севлиево или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за поддръжка при инсулт 0700 11 404.

Ръководството на общината се солидаризира с нарастващияброй български общини, подкрепящи идеята.

СтартираРегионалната група за взаимопомощ след инсултв обществените мрежи. Всеки потърпевш от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се записват във Facebook групата на адрес: stroke.bg.gabrovo.help

Групата е част от общо 28, съответстващи на регионалните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други специалисти, ще бъде дадена публичност на потърпевшите от инсулт, с цел да дефинират най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

Община Севлиево ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заставазад каузатаживотът след инсулт да бъде пълностоен, градивен, потребен за индивида и обществото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР