Община Сандански отчита ръст на туристите през 2023 година. През

...
Община Сандански отчита ръст на туристите през 2023 година. През
Коментари Харесай

През 2023 г. туристите в Сандански са били с 35 400 повече спрямо 2022 г.

Община Сандански регистрира растеж на туристите през 2023 година. През миналата година на територията на общината са осъществени 330 027 нощувки, като туристите са с 35 400 повече по отношение на 2022 година. От тях 10 816 са чужденци, а 24 584 са българи. Има растеж и на импортирания туристически налог, споделиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на Общинската администрация.

Георги Кунчев, който е част от управителния съвет на съдружие " Дестинация Сандански " сподели за Българска телеграфна агенция, че 2023 година се е обрисува като доста добра година за туризма в Сандански. Като одобрена годишна дестинация, която не зависи изключително от сезонността, тук се осъществя целогодишен туризъм, сподели Кунчев.

Той уточни, че има избрани моменти, в които се следи спад на туризма. Единият е от 15 юли до края на август, защото по това време е доста топло, а другия интервал е през февруари поради ски туризма. През години направихме много неща, с цел да уплътним този интервал, било то с фестивали, мероприятия, бихме споделили, че към този момент и слабият сезон не е толкоз слаб, разяснява Кунчев.

По думите му през летните месеци обичайно през годините измежду гостите е имало израелци, които са се настанявали в хотелски бази за по две седмици, само че тази година поради войната те са били много по-малко. Често румънците посещават Сандански през лятото, пътувайки за море към Гърция. Можем да кажем, че 2023 година надминава 2022 година, съобщи Кунчев.

Като цяло туристите от нашата страна са повече. Имаме малко гърци, малко румънци, израелци, последната година прави усещане и увеличение на скандинавския пазар, който беше загубен през последните години, разяснява Кунчев.

Той уточни, че за 2024 година сдружението, взаимно с Община Сандански, към този момент има формиран календар със спортни и културни събития, които да допринесат за туризма в региона, наред с обичайните фактори – минералната вода, климатът и хотелската база. През последните две години много от хотелските бази се обновиха и надградиха, доста се влага и във винения туризъм, строят се доста винарни в региона, сподели Кунчев. Всички това, дружно с богатия културен и състезателен календар на града, прави Сандански желано място за туристите, добави още той.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР