Община Пловдив стартира втори конкурс за позицията главен архитект на

...
Община Пловдив стартира втори конкурс за позицията главен архитект на
Коментари Харесай

Търсят под дърво и камък нов главен архитект

Община Пловдив започва втори конкурс за позицията основен проектант на град Пловдив. Това се случва откакто предходният опит на администрацията да наеме скъпия кадър се провали напролет.

Тогава, след писмената отбрана на своите концепции до джука бяха позволени трима от общо шестимата претенденти. Те показаха концепциите за архитектурното бъдеще на Пловдив и обществено, след което трябваше да са явят на джука отбрана пред конкурсната комисия. „ До втория кръг - изявление, трябваше да бъдат позволени единствено претендентите, получили резултат над 8 като общ брой от оценките на писмената и устната отбрана. Никой един то тях не реализира подобен резултат”, изясни основният секретар на общината Ангелина Топчиева.

Това е и повода за започването на втория конкурс, за който документи се одобряват от през вчерашния ден. „ Надяваме се на повече участници в конкуренцията. Според мен е нужно да се назначи човек на тази позиция. В момента имaме краткотрайно изпълняващ длъжността, само че търсим човек, който да е непрекъснато зает “, разгласи кметът Иван Тотев.

Новият основен проектант ще би трябвало да познава добре Пловдив и концепциите за развиване на града. Изключително доста ще се държи на отношението към опазването на културните монументи под тепетата.

„ Започваме да отстраняваме билбордове и реклами табели. Спряхме да издаваме разрешителни за рекламни табели по стълбове, като по този метод търсим изчистване на града “, заяви Тотев. Новият проектант ще би трябвало да работи интензивно в тази тенденция - да откри метод да се оправи с климатиците по фасадите, с рекламите по прозорците и т. н.

„ Искаме да сменим концепцията от дисперсен към по-хомогенен град, което значи, че всички аграрни земи на юг и югозапад ще влязат в строителните граници. Това са цели нови зони, квартали с хиляди декари повърхност. Архитектът би трябвало да работи интензивно с екипа, който ще прави общия организационен проект “, сподели още кметът.

Концепцията, която се чака да бъде предпазена, би трябвало да включва културното и историческо завещание на Пловдив, археологията, популяризирането на града, опазването на паметниците под тепетата, решения за справяне с казуса с частните притежатели на постройките и други Търсеният човек би трябвало да е виновен и да бъде обществена фигура. /Марица.бг
тагове дърво къмък основен архитект
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР