Община Пловдив ще получи европейско финансиране за подобряване качеството на

...
Община Пловдив ще получи европейско финансиране за подобряване качеството на
Коментари Харесай

С европари ще се сменят кюмбетата „Циганска любов” с модерни печки под тепетата

Община Пловдив ще получи европейско финансиране за възстановяване качеството на въздуха по план на оперативна стратегия „ Околна среда “, стана ясно след кръгла маса в града под тепетата с присъединяване на екоексперти и представители на EVN Топлофикация.

Една от дейностите в плана засяга подкрепяне на обществено слабите жители, отопляващи се с твърдо гориво, с цел да подменят старите си кюмбета със модерни и съвременни печки, които отделят по-малко нездравословни излъчвания в атмосферата.

 9pl4006-1 Според общинския екоексперт Елена Найденова това е метод да се облекчи обстановката с мръсния въздух над Пловдив, провокирана главно от два фактора – битовото отопление през зимата и големият за мащабите на града авто трафик. Засега това е единствено желание, защото към момента няма изясненост за критериите, по които ще се дефинират съответните обществени групи и размера на финансирането.

Общинският специалист призна, че използването на твърдо гориво не може да бъде административно неразрешено и е функционалност на ниските приходи на огромна част от популацията и главно от пенсионерите. От градската администрация под тепетата приканиха пловдивчани да осъзнаят сериозността на казуса с мръсния въздух и сами да се насочат към други източници на отопление.

Останалите ограничения по програмата за възстановяване качеството на въздуха в Пловдив са свързани с смяна на инфраструктурата, огромно залесяване и нови зелени площи и строги наставления към публичните превозвачи. Осъществяването на тези планове може да стартира след уточняването на съответните параметри на плана, чието деяние е до 2023 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР