Община Пловдив ще даде 35 млн. лв. за терен от

...
Община Пловдив ще даде 35 млн. лв. за терен от
Коментари Харесай

Пловдив ще откупи 67 дка частни терени от парк Отдих и култура за 35 млн. лева

Община Пловдив ще даде 35 млн. лева за терен от 67 дка до гребния канал в града Решението за това бе взето с гласовете най-вече на съветници от ГЕРБ, " Кауза България " и " Съюз за Пловдив " Дискусия по точката от дневния ред нямаше като на присъстващи жители им бе отказано изявление от трибуната
С 35 гласа " за " Общински съвет Пловдив постави, като реши да го откупи за сумата от 35 млн. лв.. Гласуването мина без разисквания, а на присъстващи в залата жители не бе разрешено да задават въпроси към общинските съветници и кмета Здравко Димитров.

Искането на четиримата съветници от " Демократична България " (ДБ) за отсрочване на решението за откупуване на терена не беше признато. Част от претекстовете на Демократична България, които показа Владимир Славенски, бяха, че сумата е прекалено висока и би затруднила бюджета на община Пловдив през идващите няколко години. Също по този начин той посочи обстоятелството, че при започване на годината общинският съвет упълномощи краткотрайна комисия, с ръководител заместник-кмета по " Финанси и икономически действия " Величко Родопски, да води договаряния с частния притежател " Тея инвест " за откупуването на целия терен от 81 дка, само че, в този момент обстановката е друга и се предлага откупуването на по-малък като площ терен. Не на последно място Славенски изрази мнение, че съгласно него и останалите съветници от групата има подозрения дали краткотрайната комисия е защитила публичния интерес.

Добромира Костова, също от Демократична България, добави, че общината няма право да взима заеми и да задлъжнява в края на своя мандат. Веселка Христамян от същата група, напомни, и че е в ход " за законността на решението, което е взето през 2015 година ", визирайки решение на общинския съвет, с което е изменен Общия организационен проект (ОУП) на града и върху което стъпва, с която предназначението на терена от 81 дка в " Отдих и просвета " бе променено на за " рекреация ". То разрешава строителство върху до 30% от терена, а преди този момент бяха разрешени едвам до 1%, защото зоната беше Зса (зона за спорт и атракции).
Реклама
От кабинета на регионалния шеф на Пловдив Илия Зюмбилев разясниха пред " Капитал " само, че ще изчакат законовия период от седем дни, в който от общината да им изпратят решението. Юристите на регионална администрация ще прегледат документите и ще вземат мнение по законосъобразността на решението. Това е единственият инструмент, с който разполага регионалния шеф.

Заместник-кмета Родопски разяснява пред " Капитал, че по време на договарянията с " Тея инвест " той е отправил запитване дали не могат да дарят на община Пловдив терена си в " Отдих и просвета ", само че изрично му е било отказано. Той удостовери, че няма входирано капиталово желание за по-малката част от към 13 дка от парцела, само че и че по време на срещите не е било изрично отхвърлено като опция. Управителят и притежател на сдружението Тодор Чанков неведнъж е изразявал пред " Капитал " мнение, че нямат желание да се строи на целия терен от 81 дка. След решението на ОБС от четвъртък той удостовери това и за оставащия по-малък терен. МОЛ Здравко Димитров Преди гласуването на точката за парка до гребната в друго свое изявление Добромира Костова се обърна непосредствено към кмета Димитров и уточни, че " цената на един парцел се въздейства от външни фактори - може да се подвига, може и да пада " като изрази мнение, че в тази ситуация " като материално отговорно лице в община Пловдив напълно целеустремено влияете върху цената на парцела, който в този момент желаете да закупим за 35 млн.лв. " Според нея той е повлиял " на цената на прилежащия парцел, който беше оценен за 7 млн.лв. ", визирайки отчуждаването на терен от към 50 дка, благосъстоятелност още веднъж на " Тея инвест ". с право да се строи върху тях като в тази ситуация оценката им от 7.5 млн. лева бе необяснимо занижена.

По време на нейното изявление кметът Димитров застана на трибуната, явно, с цел да отговори на Костова, само че заради избухналите в залата овации от намиращите се в нея към 30 жители, ръководителят на общинския съвет Александър Държиков даде отмора. След нея градоначалникът не влезе в залата, само че по-късно пред медиите той отговори, че " с някои хора ще се забележим в съда ", визирайки изявлението на съветничката от Демократична България. Той разкри още, че ще търси помощ от страната за осъществяване на това решение, както и взетото наскоро, като ще чака тя да помогне и за доизграждане и разширение на околовръстното на града, както и за почистването на коритото на река Марица, няколко пъти. Страх от жителите След решението от ноември 2022 година да се одобри настоящия вид на Общ устройствен план на община Пловдив и смяната на предназначението на терена от 81 дка, жители проведоха митинг и участваха на сесии на общинския съвет, с цел да изразят поддръжката си за опазване на парка. Техни представители участваха и на част от съвещанията на краткотрайната комисия, договаряща със притежателя " Тея инвест ". До в този момент постоянно им бе давана думата наедно с общинските съветници, кмет и заместител кметове.

Изненадващото на съвещанието на ОБС Пловдив в четвъртък бе, че и при трите гласувания да се разреши на присъстващи жители да се изкажат, съветниците ги отхвърлиха. След провелата се насилствена отмора, наред със чиновниците на общинското дружество " Общинска защита ", в залата на общинския съвет имаше в допълнение извикана полиция - деяние, явно подбудено от негодуванието на присъстващите жители, че не им е дадена думата.
Реклама Свързани публикации Община Пловдив скрито движи Подробен устройствен план за делене на противоречивия терен в парк " Отдих и просвета " 23 юли 2023, 08:55 Община Пловдив се готви да даде още 35 млн. лева на частен вложител, на който към този момент подари 7 парцела 10 май 2023, 18:59 Нов квартал се готви в Пловдив. Oбщината разреши строителство в парка до Гребната база 24 ноември 2022, 08:30 Пловдив замени 7 имота за строителство против един за парк 13 май 2022, 08:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР