Община Пловдив пусна нова обществена поръчка за т.нар. надграждане и

...
Община Пловдив пусна нова обществена поръчка за т.нар. надграждане и
Коментари Харесай

Докато Община Пловдив се опитва да вземе 20 млн. от „Индра”, пусна нова поръчка за 12 млн.

Община Пловдив пусна нова социална поръчка за така наречен „ надграждане и рационализация ” на системата за ръководство на градския превоз. Това се случва месец след прекратяването на предходната процедура след решение на Върховен административен съд, че изискванията й са дискриминационни.
Прочетете още
На процедура новата поръчка е „ копи-пейст ” на предходната с разликата, че са занижени критериите за кандидатстване. В анулираната процедура бе заложено, че компанията би трябвало да е осъществили най-малко една активност по доставка и внедряване на централизирана система за електронно таксуване на пасажери в транспортни средства на публичен превоз, която да е внедрена в най малко 350 транспортни средства, опериращи на територията на една административна единица – град или община.

Според новите условия цифрата би трябвало да е 250, като това дава отговор на броя на рейсовете, които обслужват Пловдив. Въпреки че сега курсове правят към 200 автобуса, по транспортна скица те са 285.

Реализацията на 300 000  микроразплащания средномесечно пък са понижени на половина – на 150 000 в новата поръчка. Минимумът за продажби на транспортни документи посредством непосредствено таксуване от дебитни карти и мобилни телефони е свалено от 70 000 на 50 000.

Въпреки понижените условия по поръчката, отново е допустимо тя да бъде обжалвана. Крайният период за приемане на предложения е 21 април, в случай че няма тъжба в Комисия за защита на конкуренцията. Стойността й е 12 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Предишната поръчка бе извоювана от „ Тикси ”, само че тя падна във Върховен административен съд още на стадий  условия към претендентите. Жалбите бяха от „ Телелинк Бизнес Сървисис ” и ЮПАСС.

Процедурата пък се пуска на фона на делото сред Община Пловдив и „ Индра ”. То бе заведено от градските управляващи преди 2 години и започва в Софийски градски съд. Магистратите в столицата взеха решение, че делото би трябвало да се гледа по компетентност в Пловдив и то към този момент върви в Окръжен съд. Следващото съвещание е през месец май, като би трябвало да бъдат показани назначените експертизи от съда.

Претенциите на общинските адвокати е, че системата не действа, като е заведен непълен иск за 500 000 лв.. Ако Община Пловдив го завоюва, тя може да заведе второ дело за цялата сума от 20 млн. лв..

Какво ще съставлява системата и по какъв начин ще се разплаща с новата компания?

След сключването на контракт с бъдещия реализатор градските управляващи ще би трябвало да приведат 30% задатък от 9,5 млн. лв., с цел да стартира да се построява системата, като тя би трябвало да проработи от 6 до 12 месеца след сключването на контракт.  Останалата сума ще се заплати на 59 равни месечни вноски – към 120 хиляди лв. на месец. 

Останалите  2,5 млн. лв. компанията ще ги вземе от такси от билетите и есемесите в Синя зона. За всеки ваучър от паркомат или дебитна карта компанията ще взима по 10%, а от SMS по 20%. 

Системата за таксуване в градския превоз ще бъде напълно нова. Старите монетници и автомати, завещани от „ Индра ” ще отидат за брак, като във всеки рейсовете ще се инсталират три устройства – принтер за билети, както и по един валидатор, който ще е за сим карти, банкови карти и мобилни телефони.

За разлика от София и Варна, системата в Пловдив няма да разрешава пасажерите сами да си купуват билети от рейса. Това ще го прави водачът, който ще издава билети на „ нередовно ползващите градски превоз ”, както е записано в техническата спецификация.

Идеята на градските управляващи е главният способ за пътуването в рейсовете да бъдат смарт карти, които да имат всички пасажери. Те ще се изкарват обаче едвам на 10 места, защото толкоз ще са устройствата за зареждането на смарт картите.  

Трябва да има билети за интервал от време – час, ден и даже седмичен билет.  

Също по този начин би трябвало и мобилно приложение, посредством което да зареждаме виртуални карти за градския превоз, с които да пътуваме.

Освен билети за градския превози и поемането на есемес паркирането, новата система  ще свърже двата модула. Трябва да има  постигане на опция за комбинирано потребление на услугите за паркиране и пътешестване („ park-and-ride “).  Това значи да можем да си платим за паркиране и в същото време с този документ да пътуваме в градския превоз.  Плащането на паркирането също ще мине онлайн посредством приложение и безконтактни способи.  Системата ще би трябвало да демонстрира и свободните места в Синя зона и паркингите, както и да обособи модули за местодомуване на МПС в обсега.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР