Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната

...
Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната
Коментари Харесай

Вдигат глобите за замърсяване на въздуха и околната среда в Пловдив


Община Пловдив планува промени в Наредбата за запазване на околната среда на територията на общината, които целят да се усъвършенства качеството на въздуха и да се лимитират отрицателните въздействия върху околната среда. Това заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев. По думите му измененията ще разрешат да бъдат въведени зоните с ниски излъчвания на територията на Община Пловдив. Самите зони ще лимитират използването на избрани типове горива или уреди за отопление, както и придвижването на избрани категории моторни транспортни средства на цялата територия на общината или на част от нея. В момента Община Пловдив създава методика за въвеждане на зоните, която ще дефинира и съответните ограничения, забрани, ограничавания и такси.

Проектът планува също да се ускори контролът върху изгаряне на дървесината, която се употребява за отопление и е един от замърсителите на въздуха. За да не вреди на неговото качество, тя би трябвало да бъде чиста и суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, да не е смесена с текстил, пластмаси, гуми или други петролни артикули.

С изменението на общинската разпоредба се завишава контролът по поддържането на чистотата на строителните площадки. Вдигат се глобите за нарушителите, които посредством строителни или други ремонтни действия замърсяват атмосферния въздух. Предвижда се санкциите за физически лица да бъдат от 500 лева до 1000 лева, а за юридически – от 1400 лева до 4000 лева До момента глобите за физически лица бяха в размер от 300 лева до 800 лева, а за юридически лица от 1400 лева и стигаха до 3500 лева

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР