Община Пловдив отменя приложението с критериите за прием на деца

...
Община Пловдив отменя приложението с критериите за прием на деца
Коментари Харесай

Тези са новите критерии за прием на първолаци в Пловдив!

Община Пловдив анулира приложението с критериите за банкет на деца в 1 клас и вкарва ново такова със съответните точки, носещи предимство за кандидат-първолаците, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.  Променят се и разпоредбите, с които се прави приемът на възпитаници в първи клас при съществуване на повече кандидатстващи деца, в сравнение с са свободните места за обещано учебно заведение. Изменението на Наредбата за приемане на възпитаници в първи клас на общинските учебни заведения на територията на Пловдив би трябвало да бъде гласувано от Общински съвет. 
А ето и новите условия: 
На първо място в листата с критериите се подрежда адресната регистрация, която може да е непрекъснат или сегашен адрес (за всяко от желанията се употребява единствено един от следните критерии, който е по-благоприятен за детето). 
- 80 точки дава адресна регистрация в прилежащия регион на учебното заведение, като непрекъснатият или актуалният адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявката за кандидатстване.
- 60 точки получава дете с адресна регистрация в прилежащия регион на учебното заведение повече от 1 година, само че адресът е изменен в интервала през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявката за кандидатстване.
- 40 точки се дават в прилежащия регион на учебното заведение, само че адресът е бил изменен през последната една година преди подаване на заявката за кандидатстване.
- 20 точки носи адресна регистрация в Община Пловдив, само че отвън прилежащия регион на учебното заведение. 0 точки са за деца с адресна регистрация отвън Община Пловдив.
- 2 точки се прибавят за дете с трайни увреждания над 50 %. Нужните документи са експертно решение на ТЕЛК, ДЕЛК или НЕЛК за детето (копие), годно към датата на записване. 4 точки се прибавят за дете с двама умряли родители, а 2 точки за дете с един умрял родител.
Наличие на други деца от фамилията, учащи се в учебното заведение носи 2 точки за кандидат-първолака. Деца, завършващи подготвителна група в определеното учебно заведение, които са записани преди 1 декември на миналата календарна година пък събират още 2 точки. 
Деца с непрекъснат или сегашен адрес в региона на учебно заведение, който граничи с региона на учебното заведение, за което аплайват, без значение от датата на адресна регистрация получават 2 точки. 
Всяко дете получава спомагателни точки по реда на посочените от родителя или настойника учебни заведения, за които кандидатства: 7 точки за учебно заведение по първо желание; 5 точки за учебно заведение по второ желание; 3 точки за учебно заведение по трето желание; 1 точка за учебно заведение по четвърто предпочитание и 0 за учебно заведение по пето предпочитание. 
Важна е и смяната в наредбата, касаеща случаите, когато за едно и също учебно заведение броят на кандидатстващите деца с еднакъв брой точки е по-голям от броя на свободните места. Тогава децата се подреждат както следва:
По годината на адресната регистрация на употребения по-благоприятен за детето за съответното предпочитание непрекъснат или сегашен адрес на територията на град Пловдив, като първо се класират децата с по-ранна адресна регистрация. При една и съща година на адресна регистрация по т.1 се класират децата с по-големи инцидентни цифри след използване на процедура по генериране и отсъждане на инцидентни цифри от електронната система за банкет.

В създаването на новите критерии са участвали представители на родителите, шефовете от всички типове учебни заведения (начални, съществени и средни), на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България, на Сдружението на шефовете в междинното обучение, на отдел "Образование " на Община Пловдив и на РУО-Пловдив, показват от Общината.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР