Община Пловдив не е обжалвала решението на Окръжния съд, с

...
Община Пловдив не е обжалвала решението на Окръжния съд, с
Коментари Харесай

Община Пловдив подари панаира на бизнесмена Георги Гергов

Община Пловдив не е обжалвала решението на Окръжния съд, с което апортът на акциите на Варна в панаира в взаимното сдружение с Георги Гергов " Пълдин Туринвест " е разгласен за състоятелен. Когато делът на морската столица бъде вписан в капитала, предприемачът ще придобие над 79 на 100 от контрола над интернационалното комерсиално ревю.
Срокът решението да бъде оспорено пред Апелативния съд изтече в 17 часа в понеделник. " Няма смисъл да подаваме нова тъжба, загубихме в Окръжния съд. А и има решение на Общинския съвет да бъде утвърдено повдигането на капитала ", оправда се зам.-кметът Величко Родопски. Според него огромната неточност е прехвърлянето на част от държавния дял в панаира на община Варна през 2016 година, само че решението за това е на държавното управление. 
Проверка сподели, че кметът Здравко Димитров е в отпуск, а заместникът му, отговарящ за проблема, не е бил на работното си място. 
ДУМА напомня, че на 4 април съдът постанови, че нарастването на капитала на общинско-частното сдружение " Пълдин туринвест " с акциите на община Варна в изложбения център е изцяло законно. А претекстът за това е, че представителят на общината в общото заседание е подкрепил смяната на капитала на сдружението по волята на локалния общински съвет.
Делото беше заведено поради решение на общото заседание на следеното от Гергов сдружение " Пълдин туринвест ", което беше взето при започване на годината. Тогава за повторно беше решено да се одобри нов акционер - ръководената от Иван Портних от ГЕРБ община Варна. Чрез вливането на нейния дял в капитала на " Пълдин туринвест " на практика  сдружението ще овладее и компанията, която ръководи изложбения център. Така общественото присъединяване в в миналото напълно държавния панаир ще остане към 20%. С подобен дял страната не може да въздейства на решенията, които мажоритарният акционер може да взима еднолично. 
Основният претекст на съда да отхвърли жалбата на общината против схемата на Гергов е решение на общинския  съвет от края на 2022 година Тогава, по предложение на ръководителя на групата на отцепниците от Българска социалистическа партия Николай Радев, в зала беше гласувано община Пловдив да поддържа нарастването на капитала на " Пълдин туринвест ", а с това и схемата на Гергов. Предложението беше подкрепено и от групата на ГЕРБ. 
От Българска социалистическа партия поставиха неимоверни старания да спасят ревюто от ръцете на Гергов. „ Категорично сме срещу Пловдивският панаир да бъде частна благосъстоятелност. Той е национално благосъстояние “, съобщи при започване на годината депутатът от Пловдив Иван Петков на конференция в коридорите на Народно събрание. Тогава той напомни, че социалистите са  сигнализирана още преди две години прокуратурата за дейностите на община Пловдив и Гергов, само че отговор по този начин и не последва.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР