Община Пловдив иска да предаде управлението на девет социални услуги,

...
Община Пловдив иска да предаде управлението на девет социални услуги,
Коментари Харесай

Отложиха поемането на социални услуги за хора с психични и умствени увреждания от частна фирма

Община Пловдив желае да съобщи ръководството на девет обществени услуги, предоставяни от комплекс " Свети Георги ", на частната компания " Соник старт ". Фирмата е от София, съставлява се от Иван Иванов и е спечелила социална поръчка за снабдител на услугите. На сесията на Общински съвет - Пловдив беше внесено предложение за закриване на второстепенния разпоредник с бюджет КСУ " Св. Георги ", защото следва подписване на контракт с външния снабдител да поеме ръководството на дейностите от 1 февруари 2022 година, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Частният реализатор би трябвало да поеме обслужването на дневните центрове и предпазените жилища за хора с психологични и умствени увреждания, в които има общо 195 души. В КСУ " Св. Георги " работят 116 индивида, които ще бъдат освободени до края на януари и преназначени в частната компания. В протестна декларация до кмета чиновниците упорстват за категорично регистриране на предлагането до Общински съвет, че трудовите правни отношения с служащите и чиновниците се резервират според член 123 от КТ и че " Соник старт " ООД няма право да понижава 9-те броя обществени услуги, предоставяни от комплекса до момента.

От профсъюз " Подкрепа " напомнят, че в КСУ " Св. Георги " има подписан Колективен трудов контракт и предизвестяват, че всякакво отменяне или неуважение на същия е нарушение на законодателната уредба и дискриминация на синдикален принцип. Председателят на СРС " Подкрепа " Пловдив Атанас Кръстев декларира, че профсъозът не се намесва в правото на принципала да ръководи и стопанисва общинската благосъстоятелност. Иска предлагането да бъде преразгледано, с цел да са предпазени правата на работещите в системата, а при отвод ще упорства за протест  пред регионалния шеф.

Ресорният зам.-кмет разгласи, че опасенията, че външният снабдител ще закрие обществени услуги са неуместни, защото за това има специфичен ред. Обяви, че в редактирания вид на предлагането ще бъде вписано, че чиновниците се преназначават по член 123 и се резервират обществените придобивки, измежду които 40 дни заплатен годишен отпуск и коефициент 1% вместо 0.6% за прослужено време. Очаква се компанията да усъвършенства материалната база и да притегли вложения.

Точката отпадна от дневния ред на сесията, защото съветниците поддържаха предлагането на сътрудника си Георги Величков за отсрочване за идната сесия. Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев изясни, че са дали своят вот " за " отсрочване, защото желаят да се даде повече време за поправяне на предлагането. Съветниците от Демократична България също гласоподаваха за отсрочване. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР