Община Пловдив е пуснала ултиматум към консорциума, който обслужва 8

...
Община Пловдив е пуснала ултиматум към консорциума, който обслужва 8
Коментари Харесай

Зико с ултиматум за 8 от линиите на превозвачите заради „Хеброс бус”, изтича на Бъдни вечер

Община Пловдив е пуснала ултиматум към консорциума, който обслужва 8 от линиите на градския превоз. С писмо от 24 ноември кметът Здравко Димитров е изпратил съобщение до шефовете на „ Автобусни превози”, „ Автотранс – 2000”, „ Хеброс бус” и „ Меритранс”, че имат 30 дни период да стартират да извършват отговорностите си по контракта по линии 4,10,12,20,22, 24, 27 и 93.

В уведомлението се споделя, че в ОКТ е записано редовно несъблюдение на контракта, като се пропущат огромен брой курсове по линии 4,10 и 20, които се обслужват от „ Хеброс бус”. Фирмата на Веселин Дошков, както и „ Автотранс – 2000” на братя Чолакови пък продължава да извършва курсове с рейсове Евро 5, вместо наложителните Евро 6.

Крайният период за отстраняването на нередностите е 30 дни, считано от изпращането на писмото, или 24 декември, точно на Бъдни вечер.

Договорът за 8-те линии е най-новият от трите, които са в действие за автобусни транспорти по 29-те линии на обществения превоз. Той бе подписан при започване на 2021 година.

TrafficNews неведнъж писа, че договорът се нарушава от превозвачите, като се изкарват остарели рейсове, а по-късно нерегламентирано им се изплащат дотации.

Това се случва и на фона, че Тодор Чонов е дал отчет на кмета Здравко Димитров, в който се споделя, че няма нищо неправилно от страна на Община Пловдив в връзките им с прокуратурата. В същото време тихомълком се смени шефа на общинското дружество.

Договорът за 8-те линии е подобен, че в случай че един от превозвачите го нарушава, то целият предстои на повреждане. Единственият вид различен транспортьор да вземе курсовете на своите сътрудници е компаниите да бъдат оповестени в неплатежоспособност. Ако това се случи то Община Пловдив би трябвало да пусне краткотрайна мярка за 6 месеца или 1 година през регионалния шеф и да приготви нова социална поръчка.

Собственикът на „ Автобусни превози” Петко Ангелов съобщи, че няма терзания по отношение на ултиматума на Община Пловдив.

„ При мен нямам проблем, аз извършвам 99% от курсовете си, като 1% е някаква спешна обстановка или случай. Ако желае Общината да го приключва и да върви към нова социална поръчка. Аз не мога да взема всички линии от нея”, сподели Ангелов. Той подлага на критика и съществено Община Пловдив, ОКТ и Тодор Чонов.

„ Никой в ОКТ не искаше да подписва, ние не можехме да си вземем полагащите ни се пари за предходни месеци. За тази година ще успеем да си покрием загубите поради 3-то милиона от страната, които отпусна поради Коронавирус пандемията. Те обаче не са заслуга на локалната власт”, сподели Ангелов. По думите му и през 2022-а ще има проблем, защото спомагателните 2 млн. лв., които се залагат, евентуално ще бъдат незадоволителни за покриването на Европейския правилник.

„ Категорично ще желаеме Община Пловдив да си поеме приходосъбирането, а на нас да се заплаща на километър. Топката се тупка за електронното таксуване, последното е, че преди 2023 година няма да се вкара. Няма за къде да ги чакаме”, сподели още превозвачът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР