Община Пловдив е напът да плати близо 29 млн. лева

...
Община Пловдив е напът да плати близо 29 млн. лева
Коментари Харесай

Пловдив е напът да осребри схемата с приватизацията на парка край Гребната база

Община Пловдив е напът да заплати близо 29 млн. лв. за към 68 дка терени от парка край Гребната база, които в миналото са били обществена благосъстоятелност. На идното на 7 септември съвещание на общинския съвет ще се прегледа предложение от администрацията на кмета Здравко Димитров за откупуване на 67.7 дка от парк " Отдих и просвета ", които сега са благосъстоятелност на сдружението " Тея инвест ".

Докладът за договорката идва по-малко от два месеца преди края на мандата на сегашния кмет и общински съвет. Преди 4 години Димитров беше повдигнат за поста от ГЕРБ. В следствие водачът на партията Бойко Борисов се отхвърли обществено от него, а пловдивският кмет официално напусна групировката, само че без да извърши заръката на Борисов да се отдръпна и от общинското ръководство.

Общината първо разреши застрояването

Въпросните близо 68 дка, които община Пловдив се готви да купи, са част от терен от 81 дка от парк " Отдих и просвета ". В края на 2022 година общинският съвет на процедура позволи застрояването на парцела с промени в Общия организационен проект на града, с които смени предназначението му. Същият парцел до преди 20 години е бил общински. Собствеността му е заменена по познатата скица с образуването на публично-частно сдружение, което в следствие става напълно частно.

След разразилия се скандал поради позволеното застрояване на парка край Гребната база, администрацията, която предложи градоустройствената смяна въпреки недоволството на жителите, се втурна да търси начин да си върне парцела. Оказа се, че единственият потребен ход е осребряване на схемата през изкупуване на частния терен.

После се втурна да търси решение

Първоначално от " Тея инвест " предложиха общината да придобие всички 81 дка за 34.8 млн. лв. без Данък добавена стойност или за 428 лв. на кв. метър. Оценката е направена от самостоятелен оценител. От общината настояват пък, че не може да се каже все още какво би могло да се построи на терена, защото към момента не били ясни желанията на вложителя.

В средата на август 2023 година от " Тея инвест " са създали нова оферта на общината. От сдружението са уведомили локалната власт, че са разделили огромния терен на две – един с повърхност към 13.5 дка и втори с повърхност 67.8 дка. От сдружението оферират локалната власт да купи по-големия парцел за близо 29 млн. лв. без Данък добавена стойност. От общината поясняват разделянето на парцела като сигнал, че частният притежател счита да прави нещо на него.

Спешно решение

Администрацията употребява това като мотив да прокарат въпроса незабавно през общинския съвет в самия завършек на мандата на Здравко Димитров.

От предлагането, импортирано официално от зам.-кмета Величко Родопски, излиза наяве, че заплащането на сумата ще става на четири вноски за четири години – първа от 10% от цената и три от по 30 на 100. Последното заплащане би трябвало да е 1 август 2024 година

Според сайта  " Под тепето "  вероятно предлагането ще събере задоволително гласове и договорката ще стане факт.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР