Община Перник иска да изгради собствен соларен парк, съобщиха от

...
Община Перник иска да изгради собствен соларен парк, съобщиха от
Коментари Харесай

Община Перник иска да изгради собствен соларен парк

Община Перник желае да построи личен слънчев парк, оповестиха от администрацията ѝ.

Според кмета Станислав Владимиров съществуването на общински слънчев парк с мощ почти 4 MW би обезпечило потребността от електрическа сила за работа на уличното осветяване.

Затова Владимиров желае единодушието на Общинския съвет да извърши изследване за построяването на слънчев парк на територията на общината и да кандидатства пред съответните финансови институции за нисколихвено финансиране. Мярката се подхваща като различно решение на забележителното повишение на цената на електрическата енергия.

Двойно са се нараснали сметките за улично осветяване. През януари 2021 година община Перник е платила 54 530 лева, с цел да са светли улиците нощем. През същия месец на 2022 година сумата скача на 177 337 лева Уличното осветяване на най-голямото кметство - " Изток ", през първия месец на 2021 година коства 18 231 лева, а през януари 2022 година - 40 291 лв.. 

С цел икономии в продължение на 20 години уличното осветяване в селата в община Перник се гасеше сред 00:00 и 4:00 часа. Миналата година то бе възобновено. Община Перник не има намерение да връща остарялото състояние.

Искането на кмета за създаване на общински слънчев парк ще бъде прегледано на съвещание на Общинския съвет на 31 май.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР