Община Пазарджик е във финансов колапс. Това обяви на първата

...
Община Пазарджик е във финансов колапс. Това обяви на първата
Коментари Харесай

Пазарджик е във финансов колапс, НАП запорирала сметката на общината

Община Пазарджик е във финансов колапс. Това разгласи на първата си конференция новоизбраният кмет на града Петър Куленски, представен от Българска национална телевизия.

" Положението е по-зле в сравнение с чаках. Общинските финанси са харчени по метод, по който е доведена общината до същински колапс ", уточни градоначалникът седмица, откакто встъпи в служба.

Куленски уточни, че е запорирана банковата сметка на общината от Национална агенция за приходите. Според него умишлено с над 10 млн. лева са повишени от предходното управление лични доходи на община Пазарджик в частта " Местни налози и такси " като това са единствено част от финансовите проблеми, пред които е изправено новото общинско управление.

Петър Куленски не съобщи общия размер на отговорностите на Пазарджик, само че уточни съответни числа. Според тях 27 млн. лева са задълженията към локални снабдители, над 1.5 млн. лв. са заеми към банки и фонд ФЛАГ. 611 000 лева дължи общината за осигуровки на чиновниците си, което слага под риск и приемането на средства по Плана за възобновяване и резистентност.

Кметът на Пазарджик очерта и съответни стъпки за излизане от рецесията. На първо място въвеждането на строга финансова политика и прекъсването на раздаването на " корупционни пари ". По всички остарели отговорности пари ще се заплащат след цялостна проверка на подписаните контракти и осъщественото по тях. " Ще поканя всяка една компания заемодател на общината, с цел да предоговоря сумите, които се дължат. Няма да разреша да ми бъдат извивани ръцете за нищо и от никого. Занапред общината ще заплаща съгласно опциите си и съгласно финансовото си положение, доведено от хората управлявали я до момента ", съобщи кметът.

Новото общинско управление работи интензивно и за приемане на финансова помощ от страна на Министерството на финансите. Вече са извършени няколко диалога с министър Асен Василев, уточни Куленски. Общинската администрация ще търси средства за реализирането на значими инфраструктурни планове.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР