Община Несебър има огромен потенциал за развитие и вярвам, че

...
Община Несебър има огромен потенциал за развитие и вярвам, че
Коментари Харесай

Даяна Кичукова - новото попълнение в листата на ПП ГЕРБ-Несебър

Община Несебър има голям капацитет за развиване и имам вяра, че аз мога да оказа помощ, това да се случи

1. Разкажете в резюме за вас пред гласоподавателите. Коя е Даяна Кичукова?

- Казвам се Даяна и съм на 28 години. Имам прелестно семейство, любящ мъж и наследник на 3 години. Родом съм от гр. Елхово, само че съзнателния си живот прекарах в гр. Пловдив, защото за родителите ми беше значимо да получа качествено обучение. През 2020 година се дипломирах като магистър- фарацевт и първенец на випуска в Медицински университет-Пловдив. Имах разнообразни оферти за научна работа в тази сфера, само че нещо ме накара, да не приема. Същата година се реалокирах в Община Несебър. Тук открих своята най-голяма пристрастеност – античната история и нумизматика. В момента приключвам второто си висше обучение със компетентност “Археология ”. Смятам, че човек би трябвало да учи през целия си живот, единствено по този начин може да се развива и да открива нови светове. Освен с обучение, личностното развиване е обвързвано и с изкуство. Често рисувам, упражнявам нейрографика, интересувам се и от Хюман дизайн.

2. Как решихте да се включите в конкуренцията за общински съветници?

- На 28 юли 2023 година се организира публично разискване, обвързвано с плана на Стратегия за културното завещание в Община Несебър за интервала 2023-2032 година Присъствах и споделих моето мнение, като заинтригуван гражданин на Обшина Несебър и студент по археология. В резултат започнах да узнавам за доста проблеми, свързани с културното завещание и от ден на ден хора, потърсиха контакт с мен. Първоначално отхвърлих, да се включа в листа за общински съветници, защото битката за Община Несебър е доста жестока и нападателна. Аз съм човек, който не обича да влиза в спорове и постоянно последвам тактиката, че монетата има две страни. Влизам в обувките на всеки и имам вяра, че деленето на хората на “добри ” и “лоши ” е субективно. Друго разбиране, в което имам вяра, е че единственият метод да постигнеш нещо, е като рискуваш. Мисля, че Община Несебър има голям капацитет за развиване и имам вяра, че аз мога да оказа помощ, това да се случи. Този регион е с хилядолетна история. Територията на цялата Община е осеяна с археологически обекти, които чакат да бъдат проучени, а Старият град е перлата в короната.

3. Заемате 2-ро място в листата на ГЕРБ-Несебър, позиция за която доста претенденти биха ви завидели. Как се случи?

- Това е измежду най-често задаваните ми въпроси. Непрестанно ме питат, дали мястото ми е несъмнено с чоп, кой е мъжът ми, кой е татко ми и така нататък. Това в действителност ме озадачи и учуди. Явно, ние дамите, не можем да реализираме триумф, без нечие застъпничество. Със Стоян Пирев и Мартин Богданов, които са част от управлението на ГЕРБ-Несебър, водихме ежеседмични срещи в които споделяхме общи цели и цели за развиване на Община Несебър. Аз, от своя страна, не спирах да предлагам разнообразни хрумвания и демонстрирах подготвеност за работа. В едни случаи ме подкрепяха, в други ме насочваха, а в трети ми споделяха, че съм прекомерно огромен мечтател. Въпреки всичко, разговорът с тях беше потребен и конструктивен. Усетихме, че всеки един от нас е късче от пъзела и единствено дружно, можем да сглобим една красива картина. От самото начало тяхната визия за листата на Общински съветници беше да има последователност и напред, да застанат нови лица, които не са взели участие директно в политическия живот. За мен беше огромна изненада, че ми предложиха, да заема втора позиция в листата. Този жест, от тяхна страна, ми сподели, че са подготвени за смяна, нововъведения и приемане на другите гледни точки. Чест прави и на ръководителя на ГЕРБ-Несебър - Стоян Пирев, че зае последната 21-ва позиция в листата. С това свое деяние той даде явен образец, че има вяра в своя екип.

4. Каква е вашата визия за развиване на Община Несебър в областта на културата?

- Община Несебър разполага с голям запас. Към момента се оползотворяват единствено плажовете. За страдание, доста други морски курорти стартират да ни изместват, тъй като оферират и други развлечения за туристите. Несебър е единственият град в България под егидата на ЮНЕСКО. Той е един от най-старите градове в Европа. Това е посоката в която би трябвало да работим! Виждам Стария град с реставрирани църкви и отворени порти за своите гости. Туристите желаят да влязат и да прегледат, а това което им предлагаме сега е рушащи се храмове, част от които са оградени, с цел да не пострадат минаващите. На територията на цялата Община има голям брой археологически обекти. В местността “Плазовец ” има крепостни стени и замъци, за които никой не е чувал. Време е да бъдат проучени. В следствие това ще способства за привличане на туристи, даже през неактивните месеци от годината. В землището на с. Кошарица има селищна могила, тя също не е проучена, а има данни, че наоколо е открит златен кумир от халколита. “Голямата могила ” в с. Равда всеки ден ни вади очите. Има клюки, че е ограбена, само че науката не трябва да лежи на клюки! Длъжни сме да създадем най-малко геофизично изследване и да последваме положителния образец на Казанлък, където има разкрити могили и това притегля всекидневно туристи. Другата болна тематика е гр. Обзор. Там е заровен Храмът на Юпитер. В Пойтингеровата карта е маркиран, като един от най-значимите храмове в нашия регион. Да не забравяме, че с сходен храм в Европа, може да се похвали може би единствено Рим. Смятам, че е време и ние да работим за неговото откриване. Това би привлякло туристи от целия свят. Термите в Обзор също са в окаяно положение. По-голямата част от локалните хора са ангажирани единствено в туристическия сезон, чиято дълготрайност сега е към 40 дни. Крайно незадоволително! Ако стартираме да работим за откриване на своите монументи на културата, то сигурно бихме нараснали интереса към Община Несебър, и то освен през лятото!

5. С какво бихте съдействали за развиването на Здравеопазването в Община Несебър, защото сте фармацевт?

- Здравеопазването е друга тематика, която е в моята сфера. Тя е извънредно наболяла. В цялата Община има единствено един незабавен център, който рядко предлага качествени услуги. Това би трябвало да се промени! Имаме незабавна потребност от общопрактикуващи лекари, както и от фармацевти. В селата аптеки няма, както и лекари. Трябва да се потърсят механизми за разрешаване на тези проблеми. Липсата на денонощна аптека, може да се компенсира с вендинг автомати, които да се употребяват през нощта при незабавна потребност от лекарства. За обитаемо място в което няма налична аптека, законът е по-либерален. Управител на аптека може да бъде магистър-фармацевт без наложителен едногодишен стаж или даже асистент фармацевт. Трябва да се потърси метод за привличане на тези експерти, които да разкрият аптека или дрогерия за облекчаване потребностите на хората най-малко с ОТС-лекарства (без лекарско предписание). Можем да потърсим подпомагане и от Медицинските университети в страната или Българския фармацевтичен съюз. Възможно е Общината да намерения и за разпределяне на стипендия за образованието на тези експерти, защото има огромен дефицит на такива фрагменти. Със сигурност, като човек с здравно обучение, бих потърсила механизми за разрешаване на тези проблеми и бих работила за възстановяване качеството на опазването на здравето в нашия район.

Време е всички да се събудим от дълбокия си сън и да стартираме да носим отговорност за своите родители, деца и Община!
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР