Община Мездра, в качеството й на бенефициент, и Министерство на

...
Община Мездра, в качеството й на бенефициент, и Министерство на
Коментари Харесай

Община Мездра подписа договор за обновяване на уличното осветление в гр. Мездра и в четири съставни села на общината

Община Мездра, в качеството й на бенефициент, и Министерство на енергетиката подписаха Административен контракт за даване на безплатна финансова помощ за осъществяване на Проект № BG-RRP-4.025-0018 " Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване на община Мездра " по Процедура BG-RRP-4.025 за непосредствено даване на средства на съответни крайни получатели за осъществяване на Инвестиция C4.13 " Подкрепа за енергийно ефикасни системи за улично осветяване " (Покана 1), финансирана от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) на Република България.
 
 Национален проект за възобновяване и резистентност Национален проект за възобновяване и резистентност Източник: Zonanews
Общият бюджет на плана е 481 836.07 лева, от които 401 530.07 лева са посредством НПВУ и 80 306 лева национално съфинансиране.
 
Проектът планува изцяло възобновяване на уличното осветяване в гр. Мездра и в четири съставни села на общината - Дърманци, Игнатица, Моравица и Руска Бела, с което ще се подобрят изискванията за живот на към 12 700-те поданици на тези пет обитаеми места.
 
461 976.07 лева от предоставените средства са предопределени за реорганизация и рационализация на системите за външно изкуствено осветяване в 5-те обитаеми места. В това число: 346 761,32 лева за гр. Мездра, 21 093,18 лева за с. Дърманци, 35 876,39 лева за с. Игнатица, 30 207,59 лева за с. Моравица и 28 037,59 лева за с. Руска Бела.
 
Мерките за енергийна успеваемост, които ще бъдат внедрени, включват замяна на старите и амортизирани осветители с 1 336 бр. LED светодиодни осветители за улично осветяване и 449 бр. LED светодиодни осветители за парково осветяване, както и създаване на умна система за ръководство на осветлението посредством доставка и монтаж на средства за премерване и надзор на потреблението на електрическа сила.
 
Основната цел на плана е да се увеличи енергийната успеваемост посредством софтуерно обновяване и модернизиране на системите за външно изкуствено осветяване, а неговите характерни цели:
• Подобряване качеството на уличното осветяване и привеждането му в сходство с нормите за осветеност;
• Намаляване на годишното ползване на електрическа енергия;
• Намаляване на годишните разноски за електрическа енергия;
• Намаляване на излъчванията от парникови газове - еквивалентни излъчвания въглероден диоксид (СО2), свързани с потребление на електрическа енергия;
• Намаляване на уличната престъпност;
• Справяне със обществената неравнопоставеност посредством обновяване на региони в неизгодно положение;
• Намаляване на пътнотранспортните произшествия;
• Гарантиране на благоприятни условия за по-безопасно придвижване пешком и с колела.
 
Крайният период за осъществяване на плана е 18 февруари 2025 година В момента Община Мездра приготвя документите за оповестяване на социална поръчка за установяване на реализатор на рехабилитацията и модернизацията на системите за външно изкуствено осветяване в 5-те обитаеми места.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР