Община Мездра предприе обновяване със собствени средства на най-голямата културно-историческа

...
Община Мездра предприе обновяване със собствени средства на най-голямата културно-историческа
Коментари Харесай

Община Мездра обновява със собствени средства Археологически комплекс „Калето” /снимки/

Община Мездра предприе възобновяване със лични средства на най-голямата културно-историческа забележителност на територията на общината - Археологически комплекс „ Калето ", която през последните години не се стопанисваше добре и се разрушаваше.
С работна мощ и техника на Общинско дружество „ Чистота “ и с персоналното присъединяване на чиновниците в комплекса, от няколко дни на туристическия обект текат усилени ремонтни действия. Те включват полагане на хоросанова запечатка върху каменните зидове на античната и средновековна цитадела, които вследствие на атмосферните въздействия са в окаяно положение, замяна на изгнилите елементи на дървените парапети, които ограждат опознавателните посетителски направления, ремонт на покрива на обслужващата постройка, който тече, ободряване на парковата и на екскурзоводната зони.
Изцяло реновирано е изкуственото езеро, което е една от атракциите на комплекса. С нови експонати - достоверни женски и мъжки национални носии и старинни движимости от бита, е обогатена сбирката на непрекъснатата експозиционна зала „ Ехо от предишното на българката “.
Предстои да бъдат сменени осведомителните табели, които са занемарени, и реконструиран требушетът - имитация на едноименната средновековна обсадна машина.
Само за една седмица, откогато отвори порти, откакто в продължение на два месеца беше затворен заради въведеното изключително състояние в България, комплексът е посетен от повече от 100 туристи, осведоми неговият началник Нели Иванова.
Така, с изцяло изменена визия, Археологически комплекс „ Калето “ се готви да посрещне своя 7-ми рожден ден, който ще празнува на 1 юли.
Археологически комплекс „ Калето” е построен по план „ Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”, осъществен от Община Мездра през интервала ноември 2011 година - юли 2013 година по Оперативна стратегия „ Регионално развитие” 2007-2013 година
Античната и средновековна цитадела „ Калето “ е архитектурно-строителен монумент на културата от национално значение (обявен в „ Държавен вестник, бр. 69/1927 година и бр. 90/1965 г.), а през 2014 година едноименният Археологически комплекс е включен в “100-те национални туристически обекта” под №16а.
Повече информация за Археологически комплекс „ Калето” в Мездра може да намерите на неговия интернет уебсайт: www.kaleto-mezdra.bg, както и на формалната фейсбук страница на комплекса - https://www.facebook.com/Kaleto.Mezdra/.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР