Община Казанлък ще кандидатства в интегриран екологичен проект по програма

...
Община Казанлък ще кандидатства в интегриран екологичен проект по програма
Коментари Харесай

Община Казанлък сред първенците по зелени политики

Община Казанлък ще кандидатства в интегриран екологичен план по стратегия LIFE, откакто през днешния ден общинскитe съветници на постоянно съвещание поддържаха с 36 гласа „ За “ плановото предложение. Това е още една стъпка в осъществяване на политиките на Кмета Галина Стоянова и нейния екип към идеята за запазване на околната среда. По този метод Община Казанлък се включва към единствения досега интегриран план за акомодация и изменение на климата по стратегия LIFE, който се създава в България, с водещ бенефициент Община Пловдив.

Проектното предложение е въз основата на екологичен разбор на слабите страни и опасности за територията на община Казанлък, в резултат на изменението на климата. Изведени са три водещи действия по стратегия LIFE за Община Казанлък: реализиране на мултифункционална екологична среда, по-ефективно прилагане на водата в общината, поддръжка и запазване на биоразнообразието.

Консервацията и възобновяване на биоразнообразието на крайречни местообитания по река Енинска, община Казанлък включва проучване, планиране, картиране, възобновяване, подсилване и адаптиране на екосистемата към Енинска река в границите на урбанизираната територия на град Казанлък. Чрез възобновяване и оформяне тук-там за временен отдих, места за забавление, опазване и възобновяване на растителни типове в естествените им местообитания, допълнение с нови подобаващи ще се цели възстановяване на настройките и отношението на хората към акомодацията на екосистемите. Ще бъде завършена налична и устойчива среда за ежедневна отмора, работни беседи, извършения и лекции, спорт и хранене навън за реализиране на мултифункционална екологична среда.

Изграждането на лични водоизточници за поливни системи към паркове и зелени площи на територията на община Казанлък планува въвеждане на автоматизирани поливни системи в паркове. Ще бъдат осъществени подготвителни действия за построяването на 17 броя сондажи за поливане и тяхното създаване, въвеждане на автоматизирани поливни системи в паркове. С въвеждането на съвременни технологии и практики ще се цели по-ефективно потребление на водата в община Казанлък.

Възстановяването на биоразнообразието и залесяването в община Казанлък е ориентирано към територии, наранени от метеорологични условия или антропогенни фактори. Заложените действия включват проучване, картиране, залесяване и възобновяване. Цели се подсилване на устойчивостта на горите и качествата за справяне с новите условия, вследствие поддържането на биоразнообразието и генетичното многообразие.

В рамките на стратегия LIFE Казанлък ще кандидатсва по под-програма „ Действия за климата “, Адаптация към изменението на климата, Приоритет 3 - " Устойчиво ръководство на водите в предразположените към засушаване региони и ръководство на крайбрежните линии и наводненията ".

Под шапката на Община Пловдив, с изключение на Община Казанлък, по създаването на плана си партнират още девет общини от Източнобеломорски регион: Община Белово, Община Първомай, Община Пещера, Община Родопи, Община Свиленград, Община Ямбол, Община Кърджали, Община Девин и компания „ ИнфоЛогика “ ООД.

Проектът планува общ бюджет от 19 149 790 евро за 7-годишен интервал, от които за Община Казанлък е плануван бюджет в размер на 642 000 евро. (1,255,642.86 лева.). Програма LIFE финансира с безплатна финансова помощ 60% от цената на плановете. 40% от общата стойност на плановете се изисква като съфинансиране от съответната община.

 

Предстои подаване на плановото предложение в период до 07.04.2022 година. При утвърждение на плана, дейностите се планува да започват през 2023 година.

Съвместното планово предложение следва най-актуалната политика на Европейския съюз – Зелената договорка и е в цялостно сходство с световните политики на Европейски Съюз. Интегрираният план ще се ползва в огромен мултирегионален мащаб на територията на басейна на реките от Източнобеломорски басейн в България, следвайки правилото: „ Мислете световно, действайте локално “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР