Община Казанлък отбелязва 145-ата си годишнина от Освобождението на града

...
Община Казанлък отбелязва 145-ата си годишнина от Освобождението на града
Коментари Харесай

Казанлък празнува 145 г. от освобождението си

Община Казанлък отбелязва 145-ата си годишнина от Освобождението на града от турско иго на 8 януари, съобщи БГНЕС.

За честването на паметната дата по традиция в двора на Девическия манастир „ Въведение Богородично “ се събират десетки локални родолюбци.

Освобождението на Казанлък на 8 януари 1878 година и завладяването на турския укрепен лагер край Шипка-Шейново на идващия ден съставляват в действителност свършек на фамозната Шипченска епопея, почнала на 9/21 август край историческите върхове Св. Никола и Шипка.
 Българска телеграфна агенция
Краткотрайна е насладата в Казанлък от успеха на отряда на военачалник Гурко през лятото на 1877г., която е последвана от хиляди прииждащи бежанци, нови опожарявания и кръвопролития от турските орди, с цел да доживее градът своето дефинитивно избавление от съветските войски, предвождани от ген. Шнитников в първите дни на 1878 година

В двора на Девическия манастир, пред паметника, отдаден на почтените жертви на османските орди на Сюлейман Паша – 340 деца, дами и старци, с минута безмълвие и поднасяне на цветя жителите на Казанлък отдават респект към своята независимост.
 Българска телеграфна агенция
По традиция, при започване на честването локални свещеници отслужват заупокойна молитва пред монумента в манастирския двор.

Тържествата за Освобождението на Казанлък не престават и на идващия ден с патриотични събития за победните боеве при Шипка и Шейново.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР