Община Карлово ще продължи да осъществява превоз на пътници до

...
Община Карлово ще продължи да осъществява превоз на пътници до
Коментари Харесай

Община Карлово продължава да вози пътниците безплатно до кра...

Община Карлово ще продължи да реализира транспорт на пасажери до 31 януари, оповестиха от пресцентъра на общината след изключително съвещание на Общинския съвет.

 

Съветниците взеха решение Община Карлово да провежда транспорт на пасажери по посоки Карлово – Клисура, Карлово – Войнягово и Карлово – Климент, считано от 1 януари до 31 януари 2023 година в това число. Предложението е на кмета доктор Емил Кабаиванов, то бе показано от неговия заместител Антон Минев. Общината се ангажира с тази активност, за бъде предотвратен възможния транспортен колапс.

Както „ Марица “ писа, на 2 ноември 2022 година превозвачът „ Хеброс бус “ АД уведоми Общината, че от 1 декември стопира да извършва отговорностите си по контракта за транспорт на пасажери по цитираните посоки. 

 

„ Изправени пред големия обществен проблем за жителите на община Карлово, изпратихме писма до регионалния шеф на област Пловдив Ангел Стоев министъра на превоза Христо Алексиев, с копие до министъра на финансите Росица Велкова “, се показва в докладната бележка на кмета Емил Кабаиванов. На 19 декември предходната година бе извършена среща сред управленията на Община Карлово и Министерство на превоза и известията. 

 

Представителите на общините Петрич, Пещера и Брацигово, които също участваха в срещата срещнаха заместник-министърът на превоза Николай Найденов с действителната опасност от транспортна необезпеченост от 1 януари, провокирана от законодателните дефекти на методиката на дофинансиране на публичния автобусен транспорт.

 

Тогава бе взето бе решение да се организира диалог сред управлението на НСОРБ и представители на Министерство на превоза и известията за смяна на нормативната база за субсидиране на публичния транспорт.

 

 Въпреки полаганите старания обаче, досега не е реализирана договореност сред Община Карлово и локалните фирми-превозвачи. Превозвачите са безапелационни, че в случай че не се промени методиката на дофинансиране на междуселищния транспорт и да се субсидира на изминат километър, няма да сключат контракти за публичен автобусен транспорт.

От 1 декември 2022 година публичният превоз, проведен от Община Карлово, се финансира със средства от общинския бюджет, а пасажерите се транспортират гратис. Разписанието по посоки Карлово – Клисура, Карлово – Войнягово и Карлово – Климент се резервира. От администрацията още веднъж припомниха, че по направлението Клисура – Розино – Христо Даново – Кърнаре – Иганово – Анево – Сопот – Карлово има жп-линия, по която БДЖ всекидневно прави пътнически транспорти.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР