Община Хасково стартира работата по проекта Преход към климатично устойчиви

...
Община Хасково стартира работата по проекта Преход към климатично устойчиви
Коментари Харесай

Хасково започва „Преход към климатично устойчиви общности“

Община Хасково започва работата по плана „ Преход към климатично устойчиви общности “ в партньорство с Oбщинa Стамболово, Община Маджарово и Интернешенъл Девелопмънт Норуей Апелативен съд, Норвегия. Той се реализира по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “, с програмен оператор Министерство на околната среда и водите. 914 591 лева е общата му стойност, а срокът за изпълнение- 24 месеца.

Предстои да бъдат приложени новаторски пилотни ограничения в региона на енергетиката и екологията, с краен резултат- понижаване на излъчванията от парникови газове и популяризирането на екологични софтуерни решения в общините Хасково, Стамболово и Маджарово.

Първата мярка е интеграция на зелен водород към постройката на Дом за остарели хора „ Кенана “ в Хасково, където е планувано да се интегрира атомна система към котелното стопанство, дружно с хибридна фотоволтаична система. С производството на високоенергийно гориво на място се чака спестовност на стандартното гориво с към 40% и понижаване на нездравословните излъчвания – SO2 (серен диоксид) с до 30%, CO2 с до 30%, NOX (азотен диоксид) с до 25%, PM (фини прахови частици) с 6 до 8 пъти. За задачата ще бъде доставена и инсталирана и хибридна фотоволтаична система за отопление от сила от възобновими (ЕВИ), която ще бъде проектирана по метод, гарантиращ потреблението единствено за лично ползване.

Втората мярка планува въвеждане и инсталиране на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване в 3 детски градини в хасковските села Динево, Малево и Узунджово и детска градина „ Звездичка “ с 5 филиала в община Стамболово.

Третата мярка е обвързвана с създаване на зелена инфраструктура за понижение на количеството на отичащите се поройни дъждове. Включени са засаждане на 500 люлякови фиданки в югоизточния завършек на Младежки рид (Ямача), Хасково, каакто и озеленяване на кръгово кръстовище и зацветяване с рози на паркови площи в Маджарово.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР