Община Габрово ще разреши проблеми, натрупани през последните десетилетие при

...
Община Габрово ще разреши проблеми, натрупани през последните десетилетие при
Коментари Харесай

Решават с европроект десетилетни проблеми в Етъра

Община Габрово ще позволи проблеми, насъбрани през последните десетилетие при действието на Регионалния етнографски музей навън „ Етър “, със средства по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Това оповестиха от пресцентъра на Етъра. Много от дейностите на плана са ориентирани и към възстановяване на успеваемостта и понижаване на оперативните разноски за оборудванията, както и към възстановяване на атрактивността на експозициите и обезпечаване на спомагателни експозиционни площи.
Пълно възобновяване се планува за хотел „ Странноприемница ” на РЕМО „ Етър “, който е основан през 1981 година. Днес покривът му е изцяло злепоставен, а стаите не дават отговор на упованията на актуалните консуматори, заради което туристите избират други места за настаняване. Напълно ще се обнови отоплителната система с по-ефективна и екологично чиста. Предвидено е и основаването на конферентен център, който ще обезпечава спомагателни доходи. Благодарение на плана, ще бъдат реставрирани и консервирани 10 обекти и уреди, задвижвани с вода.
С плануваните действия ще бъдат позволени и проблемите с паркирането в региона на музея, като е планувано и създаване на паркинги, които да улеснят достъпа на посетителите до културната институция. Ще бъдат инсталирани и доста указателни табели в региона на музея, в град Габрово и на основни места по пътищата на страната.
Проектът адресира и дългогодишния проблем с фондохранилищата на музея. В бившето учебно заведение на кв. Етъра, което е предоставено за стопанисване на музея, ще бъдат позиционирани фондовете. Съхраняването на културните полезности става в пространства със специфичен температурен режим и избрана мокрота. Сградата ще бъде напълно реновирана, с цел да се реализиран нужните параметри. В нея ще се разположат ателие за реституция и консервация, художествени работилници, а дворът ще стане място изяви на създатели от страната и чужбина.
Предвижда се възобновяване и съоръжение на неизползваните с години керамични пещи, в които в миналото майсторите на музей „ Етър ” са създавали своя продукция. Проектът ще позволи и десетилетния проблем със замърсяването на реката с отпадни води, като ще се инсталират дребни пречиствателни уреди. С плана ще се обезпечи най-сетне и задоволителен брой тоалетни на територията на музея, в това число и профилирани за хора със специфични потребности и за деца. Музейният детски център ще бъде построен отначало и съгласуван с цялата архитектура на музей „ Етър ”. Центърът ще се разшири и ще се разнообразят опциите за работа с деца, с цел да може днешните малчугани да имат памет за родните обичаи.
Проектът ще даде опция хората с увреждания най-сетне да получат достъп до експозициите в музея. Ще бъдат закупени две електрически колички и ще се инсталират уреди облекчаващи достъпа. Проектът планува възстановяване на осветлението, като се заменят амортизираните луминисцентни лампи, за които липсват консумативи. Предвиденото в плана художествено осветяване е неотложно, с цел да станат забележими невидими в този момент, само че забавни и значими обекти от музея. Това от години е процедура във водещите музеи навън в Европа.
Чрез модерни средства, които няма да нарушат достоверната атмосфера на „ Етър ”-а, ще бъде показан липсващ към този момент поминък. По този метод посетителите на Табаханата ще могат да видят по какъв начин са обработвани животинските кожи в предишното. И в този момент в музея се употребява добавена действителност, с цел да се показа един пропуснат поминък. Обновената, след съществено изследване Шарланджийска работилница е превъзходен образец за това. Няма нито един клиент, който да е дал отрицателен отзив за нея, както е истина и покачвания интерес към обекта.
Най-голямата постройка в музея – Кръстник Колчовия хан, която през днешния ден се употребява за административни потребности, ще стане многофункционално пространство с изложбени зали и места за интензивности на посетителите. Промяната, която се планува там, ще разреши в „ Етър ”-а да бъдат одобрявани интернационалните изложения, към които има специфични условия за сигурност и повърхност. В Кръстник Колчов хан ще се обезпечи достъп за хора с увреждания, ще бъде основана и изчезналата в този момент вътрешна връзка сред етажите.
И в този момент сцената на поляната в музея събира многочислена аудитория по време на проведени от екипа събития. Тя обаче е направена от към този момент амортизирани палети и не разрешава музей „ Етър ” да извършва пълноценно една от значимите си функционалности – запазване на нематериалното културно завещание, каквото е родния фолклор. Затова този план планува основаване на разглобяема сцена, при опция с места за съблекални на артистите и танцьорите, които се изявяват. Предвидени са и редица действия, които са ориентирани към възстановяване уменията на личния състав и на майсторите-занаятчии.
Реализацията на плана е от необикновен интерес за обществеността. Екипът на музей „ Етър ” за повторно насочва покана към всички заинтригувани – да посетят музея, с цел да бъдат осведомени на място с плануваното за реализацията посредством този план. Телефонът, на който може да се направи записване от страна на заинтригуваните е +359 88 840 1198. Предвидените визити са две – в събота /14 декември/ от 13.00 часа и в неделя /15 декември/ от 13.00 часа. Желаещите да се включат ще бъдат предстоящи пред входа на хотел „ Странноприемница ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР