Община “Елин Пелин предприе кампания за разясняване на рисковете при

...
Община “Елин Пелин предприе кампания за разясняване на рисковете при
Коментари Харесай

Битка срещу лесния достъп на децата до енергийни напитки започнаха в Елин Пелин

Община “Елин Пелин ” предприе акция за разяснение на рисковете при използването на енергийни питиета от деца. Целта на акцията е да бъдат провокирани диспути какво даваме на децата си да употребяват, знаем ли въобще какво те пият, изясни Диана Димитрова, експерт “Връзки с обществеността ” в общината пред Радио София.
Тя посочи, че в разнообразни страни се подхващат дейности и се приказва по този въпрос, само че единствено в Литва и Латвия е наложена възбрана за продажба на енергийни питиета на лица под 16 години.
„ Това е борба, която си заслужава да се води “, безапелационна е Димитрова. Тя обърна внимание, че лесният достъп на подрастващите до енергийни питиета е огромен проблем, който не е решен в българското законодателство.
„ Тези артикули се продават свободно на деца, макар че преди години е имало концепция те да бъдат неразрешени и причислени към цигарите и алкохола. Няма възбрана за продажбата им, въпреки, че в 2012 година е имало такава концепция “, означи Димитрова.
„ Наблюдават се доста странични резултати при използването на енергийните питиета от деца, защото детският организъм е доста предразположен на разнообразни въздействия. следят се извънредно доста странични резултати “, предизвести Димитрова. Тя уточни, че главната причина за терзание е въздействието на тези артикули върху основния мозък, като се отделя допамин и серотонин и се счита, че те водят до пристрастяване.
Повечето деца, които са се присъединили в самодейността на Община Елин Пелин, осъзнават какви опасности крият енергийните питиета, само че имат потребност от поддръжка на повече хора - наставнически и учебни организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР