Община Червен бряг ще потърси финансова помощ от Междуведомствената комисия

...
Община Червен бряг ще потърси финансова помощ от Междуведомствената комисия
Коментари Харесай

Червен бряг отваря дарителска сметка заради щетите от градушката

Община Червен бряг ще потърси финансова помощ от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет, както и открива дарителска сметка. Това излиза наяве от послание на кмета доктор Цветан Костадинов към своите съграждани, в което коментира каква е настоящата обстановка след опустошителната градушка на 1 юли и какви ограничения е взела общината в поддръжка на потърпевшите.
Още по тематиката
Природното злополучие е нанесло вреди на стотици парцели - коли, прозорци, покриви, изолации, дървета, тук-там е унищожило селскостопанската продукция.

Организираният Кризисен щаб е почнал подкрепяне на потърпевшите, отворени са незабавни телефони за подаване на сигнали за по-оперативно събиране на информация за вредите от бурята.

Ето го и цялостния текст на обръщението на доктор Костадинов:

Скъпи съграждани,

Изказвам откровената си угриженост към всички потърпевши от връхлетялото ни естествено злополучие. Градушката, с невиждани до в този момент размери, изпочупи стотици коли, прозорци, покриви, изолираност, клони на дървета, тук-там е унищожена и селскостопанска продукция.

В тази тежка обстановка Община Червен бряг предприе редица неотложни ограничения.

Още на идващия ден бе основан Кризисен щаб, който направи организация за подкрепяне на потърпевшите жители:

Разкрит бе Изнесен пункт на Кризисния щаб пред постройката на Общината за приемане на заявки на жители за нанесени вреди на жилищните им имоти;

Отворени бяха и незабавни телефони за подаване на сигнали на жители, за по-оперативно събиране на информация за вредите от бурята;

Сформирана бе Комисия за оценка и оглед на потърпевшия жилищен фонд, която стартира обход и оглед още на 2 юли. Комисията продължи да работи и в почивните дни;

Подготвили сме стимулирано предложение до Общинския съвет за основаване на Фонд за подкрепяне на жителите за справяне с последствията от градушката;

Обърнахме се с апел за подпомагане към компании от стъкларския отрасъл и производители на керемиди;

Откриваме дарителска сметка, в която ще се набират средства от жители и компании:

ОБЩИНА ЧЕРВЕН БРЯГ,

ЕИК 000414154

адрес: България, Червен бряг, ул. " Антим I " 1

Сметка в лв.: BG04DEMI92408400254515,

Код за тип заплащане: 445100 (Дарения)

Тук е мястото да благодаря на нашия съгражданин - инж. Пламен Тачев, който пръв се включи в дарителската самодейност с 5000 лева Аз също се включих в дарителската акция, а уверен съм, ще го създадат и доста от вас. Червенобрежани не един път сме показвали, че в сложни моменти умеем да си оказваме помощ и да се сплотяваме. Вярвам, че както в миналата рецесия с епидемията от Ковид-19, по този начин и в този момент, доста хора ще откликнат и ще проявят своята човешка добрина, без оглед на политически пристрастия и упоритости.

В Общината е основана организация за транспортиране на падналите дървета и клони, на изпочупените стъкла и керемиди на хората. Умоляваме жителите единствено да ги складират пред домовете си, с цел да улеснят превозването им.

Още на 2 юли 2021 година след деликатен разбор на обстановката и диалози с Областния шеф и Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, се стигна до извода, че няма съображение да се разгласи бедствено състояние, тъй като не бяха нарушени главните функционалности на публичния живот в общината, а вредите са най-вече имуществени и материални. Въпреки това, заради масовостта на нанесените провали върху имуществото на жители и компании, ще бъде показан обстоен отчет до Областния шеф.

Ще се обърнем за незабавна финансова помощ и към Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет.

Още един път изричам голяма признателност на всички съграждани, които ни оказват помощ и се включват в почистването на града и на сред блоковите пространства. Силни сме, тъй като сме дружно!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР