Община Бургас стартира изпълнението на проект за разкриване на пет

...
Община Бургас стартира изпълнението на проект за разкриване на пет
Коментари Харесай

В Бургас разкриват с европейски средства пет нови социални услуги

Община Бургас започва осъществяването на план за откриване на пет нови обществени услуги в поддръжка на деца и младежи с увреждания, до момента отглеждани най-вече в институционални условия. По първични калкулации потребителите ще са 130, с алтернатива тяхната численост да бъде увеличена.

" Ще изградим и оборудваме система от съвременни центрове, с което ще повлияем позитивно върху развиването и социализацията на децата. Така ще подпомогнем и родителите, с цел да ги облекчим от непрекъснатата грижа “, сподели през днешния ден по този мотив зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева.

С днешна дата Община Бургас разполага със средства по Оперативна стратегия " Региони в напредък “ за обезпечаване на подобаващ сграден фонд (включително строително-монтажни работи), както и за съоръжение на пет Центъра. Един от тях е обновената с финансовата поддръжка на НАТО и Съединени американски щати постройка в Приморски парк, някогашните казарми на 24-ти Черноморски пехотен полк. По плана за този Център ще бъде закупено съвременно съоръжение за рехабилитация и разнообразни дневни занимания на децата. Останалите четири ще се обитават в две съществуващи здания, на които следва главен ремонт, и в още две напълно нови, чието строителство стартира скоро.

" След година, година и половина, когато всички здания бъдат подготвени и оборудвани, имаме готовността да аплайваме по Оперативна стратегия за развиване на човешките запаси, посредством която да осигурим средства и за самото действие на Центровете “, увери зам.-кметът Руска Бояджиева.

Със средства по плана " Създаване на условия за откриване на 5 нови обществени услуги на територията на община Бургас “, Договор №: BG16RFOP001-5.001-0026-C01, Приоритетна ос 5: " Регионална обществена инфраструктура “, процедура BG16RFOP001-5.001 " Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца “  по Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014- 2020 “, ще бъдат разкрити следните нови обществени услуги:

* Център за социална подкрепа;

* Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните семейства;

* Дневен център за поддръжка на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства;

* Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст;

* Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 година

Проектът адресира три съществени аспекта на потребности, свързани с обезпечаването на подобаващи условия за грижа за деца и младежи, настанени в обществени институции, в това число деца с увреждания, с нужда от непрекъсната здравна грижа, деца и

фамилии в риск, а точно:

- Необходимостта от подкрепящи и съпътстващи услуги за поддръжка на деца и фамилии, обвързвана с даване на обществени услуги от резидентен тип;

- Подобряване качествата на средата, в която се отглеждат и възпитават децата и младежите, съгласно техните характерни нужди;

- Подобряване успеваемостта на средата от позиция на благоприятни условия и условия за използване на нетрадиционни и различни на институционалната грижа подходи.

 Срокът за осъществяване на плана е до 2020 година.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР