Община Благоевград, в мое лице и в лицето на екипа,

...
Община Благоевград, в мое лице и в лицето на екипа,
Коментари Харесай

Кметът Стоянов: Община Благоевград ще оказва пълна логистична помощ на жителите при кандидатстване за саниране на сгради

Община Благоевград, в мое лице и в лицето на екипа, с който работя, има волята да оказва цялостно подпомагане на жителите в процеса по кандидатстване за саниране на жилищни здания.

Това съобщи по време на първата от  поредица разяснителни срещи с поданици кметът на Благоевград Илко Стоянов и посочи, че към този миг разпоредбите по Програмата към момента не са признати на национално равнище, като са вероятни промени.

В рамките на срещата бяха дискутирани изискванията и насоките, планувани в план на Министерство на регионалното развитие за енергийно успеваемост по Плана за възобновяване и резистентност.

Кметът акцентира, че следва Община Благоевград да изготви подробни описи с инструкции в помощ на хората, също така  ще има и такива с координати на компании, лицензирани да правят техническо и енергийно проучване на постройките. Кметът пое ангажимент и да взе участие в срещи по места, при осъществяване на Общи събрания, при положение на деклариран интерес от страна на хората. Кандидатите ще могат да разчитат и на подпомагане от страна на специалистите в Областен информативен център, който се намира на пл. „ Георги Измирлиев “, при зала „ Пейо Яворов “.

Присъстващите по време на срещата представители на Сдруженията на притежателите на етажната благосъстоятелност и заинтригувани жители имаха опцията да зададат своите въпроси във връзка с напътствията, които към момента не са одобрени от страната и са под формата на план.

По време на полемиката кметът Илко Стоянов и заместник-кметът по стопанска система финанси и европейски планове Мария Петрова подчертаха, че едно от наложителните условия към този миг е да има 100% единодушие на притежателите за саниране на избрана постройка. За да може да се кандидатства следва да има записано Сдружение на притежателите на етажната благосъстоятелност.  Всяко съдружие ще би трябвало да изготви за своя сметка механически паспорт на постройката, както и енергийно проучване. Нов миг в програмата е, че има опция разноските за проучване, да бъдат възобновени като безплатна помощ от Европейски Съюз, ако бъде подписан контракт за саниране.

Блоковете, които не съумеят да се класират за присъединяване в програмата няма да могат да си възвръщат разноските за механически паспорт и енергийно проучване, съгласно плановите правила на държавно равнище.

Важен факт е, че Сдруженията, които са кандидатствали при предходната стратегия за саниране, няма да се употребяват с преимущество, а следва да започват процеса изначало.

„ Хубавата вест е, че този път за разлика от предходния, хората ще могат да бъдат дейни в границите на целия развой по реализиране на надзор. Започваме дружно и продължаваме дружно. Представители на Сдруженията ще могат да вземат участие в избора на реализатор на дейностите, също така ще имат опцията да управляват самия развой “, акцентира още кметът Стоянов.

Очаква се програмата за енергийна успеваемост да започва през м. ноември 2022 година  Над 1,4 милиарда лева от Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат вложени в санирането на здания с най-малко 4 независими жилища във всички 265 общини на страната, а процедурите ще се ръководят от общинските администрации.

Следващата среща с представители на Сдруженията на притежателите на етажната благосъстоятелност, проведена от кмета Илко Стоянов, е на 18 октомври (вторник) от 17.30 ч. в зала „ 22 септември “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР