Община Благоевград ще ремонтира и възстанови астрономическата обсерватория, която се

...
Община Благоевград ще ремонтира и възстанови астрономическата обсерватория, която се
Коментари Харесай

Община Благоевград възражда обсерваторията в парк „Ловен дом“, превръща я в Дигитален планетариум с множество атракции


Община Благоевград ще ремонтира и възвърне астрономическата обсерватория, която се намира в един от най-големите паркове в регионалния център – „ Ловен дом “.

Проектната концепция за възобновление на емблематичната постройка получи най-високата оценка от членовете на Стратегическия ръб по програмата за трансгранично съдействие сред България и Северна Македония.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов взе участие в съвещанието в качеството си на съпредседател на Стратегическия ръб за развиване на трансграничната зона България - Северна Македония.

Обсерваторията ще бъде възобновена посредством главен ремонт и ще бъде преобразувана в Дигитален планетариум, който ще се трансформира в атрактивен туристически център.

В постройката ще бъдат основани и изложбени, и лекционни зали. Откритите пространства ще се употребяват за конференции, просветителни събития, галактически и високотехнологични проучвателен планове и културни събития. Ще бъде закупено и нужното съоръжение за планетариума, нов телескоп, астрономически бинокъл, който ще бъде подложен на терасата и други

Предстои да бъде построен дребен амфитеатър за събития навън. Ще бъде направена рампа и външен панорамен асансьор. Ще бъде основана и водна атракция - звезден диск от черен гранит с изображения на зодиите - планетариум. На откритата тераса ще бъде обособена наблюдателна площадка „ Звездно небе “, която ще даде опция за наблюдаване от телескоп и астрономически бинокъл.

Освен това желанието на Община Благоевград е да бъде актуализирана и екообразователната алея, която свързва постройката на обсерваторията и зоопарка в Благоевград.

По нея ще бъде ремонтирана настилката, ще бъдат завършени и кътове за отдих. Знаци с кодирана информация ще дават информация за местоположението, наличността на услуги в парка, еко информация, събития и други Табели с код ще дават информация за другите типове дървета, птици и други животни в парка, както и методите за тяхното запазване. По цялата алея ще бъде построено екологично осветяване.

Реновирането на постройката на обсерваторията и екообразователната алея са заложени в план „ Интегрирани трансгранични туристически действия в район Благоевград-Делчево “, стратегия INTERREG VI-A IPA България - Северна Македония, Специфична цел 1. 2 „ Разработване на атрактивен, всесезонен туристически артикул посредством интелигентни решения, които обезпечават повсеместен достъп и присъединяване “.


--

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР