Община Асеновград започва проучване за нагласите на домакинствата, които се

...
Община Асеновград започва проучване за нагласите на домакинствата, които се
Коментари Харесай

Питат асеновградчани за безплатна замяна на печките с еколог...

Община Асеновград стартира изследване за настройките на семействата, които се отопляват на дърва и въглища, за безвъзмездна замяна на топлоуреди на твърдо гориво с екологични други възможности. Резултатите от него  ще дават настояща информация за това дали и при какви условия жителите биха заменили отоплителните си устройства и с каква форма на отопление, в сходство с плануваната процедура с работно заглавие „ За по-чист въздух “ на Програмата „ Околна среда “ 2021-2027 година

За набиране на информация ще бъде извършено директно стандартизирано изявление в семействата  от града и селата на общината. Общият размер на извадката е 800 души, представители на целевата група. Проучването ще започва през тази седмица (08.11.2022г.) и ще продължи до края на месец ноември. Районите, които ще бъдат проучени са кв. Запад, кв. Долни Воден, кв. Горни Воден, с. Тополово, с. Боянци, с. Стоево, с. Избеглии, с. Мулдава и с. Червен. То ще бъде осъществено от изследователската компания „ Естат “ ЕООД, с която общината има подписан контракт като част от подготовката за кандидатстване по програмата.

Мярката за замяна на отоплителните уреди на твърдо гориво е основна във връзка с намаляването на излъчванията от ФПЧ. Задължително условие за допустимост на бенефициентите е съществуването на настояща общинска Програма за качеството на атмосферния въздух, в която битовото отопление е посочено като главен източник на замърсяване на въздуха и са планувани ограничения за замяна на стационарни неефективни отоплителни устройства на твърдо гориво. Получатели на помощта са хора, които живеят на територията на общината и употребяват топлоуреди на твърдо гориво. Допустимите различни топлоуреди са термопомпи, климатици клас А, котли и камини на пелети или дървен чипс, включване към локална топлофикационна мрежа (където е приложимо). За разлика от предходния програмен интервал газифициране не е възможно, както и финансирането на печки на дърва, отговарящи на Директивата за екодизайн.

От Община Асеновград приканват жителите за подпомагане при попълване на въпросника. Проучването ще подкрепи напъните на общинското управление да продължи да работи за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, посредством включване в програмата за замяна на отоплителните уреди на дърва и въглища с екологосъобразни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР