Община Асеновград бе представена в най-новия „Национален указател“, събрал в

...
Община Асеновград бе представена в най-новия „Национален указател“, събрал в
Коментари Харесай

Луксозен „Национален указател“ разказва за Асеновград

Община Асеновград бе показана в най-новия „Национален указател“, събрал в себе си през 2021 година голям брой истории за бизнеси и градове от разнообразни сфери на живота.

Четивото включва и значително фотоси, илюстриращи образно обичаите, останали живи и излъчени през поколенията от бивш Станимака.

В първокласния азбучник градът на виното и булките е обрисуван още като „Малкият Йерусалим“. Указателят включва в себе си роман за управлението на Асеновград, отпред с кмета лекар Христо Грудев, за манастирите и църквите, за туризма и ритуалите, присъщи само за асеновгадския край. Описано е по какъв начин протичат Празникът на града, признат да се организира във всяка последна неделя от месец май, и състезанието „Най-добро домашно вино“. Включени са и разкази за обичайните национални битки, известни като „пехливански“, в които млади бойци се борят за спечелването на 100-килограмов овен. Представени са походът поклонение до Мулдавски манастир „Света Петка“, където стотици се покланят пред паметта на Васил Левски. Разказва се за рокерското мото шествие на 22-ри март, за литийното шествие на чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността „Клувията“ и за празника Преполовение. Посочени са и къде в Асеновград всеки екскурзиант може да се запознае с предишното на града и кои са средищата на културния живот в града.

И още – обособен е ъгъл за изложение на обичая „Калиница“, за избора на почетни жители на града и за методите на информиране на популацията. Не на последно място са сложени туризмът и забележителностите. Начело с Асеновата цитадела, каталогът споделя и за пещера „Добростански бисер“, за феномена „Караджов камък“ и за скалното светилище „Беланташ“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР