Обществото очаква активна законодателна дейност от 49-ото Народното събрание, която

...
Обществото очаква активна законодателна дейност от 49-ото Народното събрание, която
Коментари Харесай

Президентът Радев: Очаквам подкрепа на проектозаконите ни за Шенген и Плана за възстановяване

Обществото чака дейна законодателна активност от 49-ото Народното събрание, която да подсигурява плануваните за България средства по Плана за възобновяване и резистентност, както и присъединението на страната ни към Шенген още тази година. Това е съобщи президентът Румен Радев на среща с Илиана Иванова, член на Европейската счете палата. 
Прочетете още
Служебният кабинет е подготвил проектозаконите, нужни за участието на страната ни в Шенген и по Плана за възобновяване и резистентност. Очаква се поддържа за приемането им от Народното събрание, е подчертал на срещата президентът Румен Радев.    

През последните години страната ни се утвърждава като благонадежден и правилен сътрудник на Европейската счете палата и в последния отчет на институцията е дадена като образец за положително съдействие сред одитните и ръководещите органи в кохезионната политика. Обща е била позицията, че обвързването на кохезионната политика с върховенството на правото, изисква съответни дейности от България за наваксване на неприетото в предходния парламент законодателство, което забавя и усвояването на средствата по проекта за възобновяване и резистентност. 

Президентът акцентира, че гарантирането на стабилно бъдеще на българската енергетика е приоритет и би трябвало деликатно да бъдат премислени периодите, нужни за построяването на нови енергийни мощности. Затова при всяко евентуално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български държавни управления са поемали задължения, следва авансово да бъде обезпечена реалистична екологична опция за произвеждане на електрическа енергия, както и да бъде обезпечена обществената непоклатимост в прехода към създаване на зелена стопанска система.  

По време на срещата президентът открои и напъните на служебното държавно управление за повишение на информираността на дребните и междинни предприятия и улеснение на техния достъп до средствата от  европейските фондове. В резултат на тези дейности се регистрира и значителен растеж в заявките за достъп до европейско финансиране по разнообразни европейски стратегии. Румен Радев означи и подхванатите дейности за основаване на индустриална зона край Доброславци, към която към този момент има деклариран интерес от стратегически вложител в бранша на автомобилостроенето, което може да промени интернационалния образ на България като капиталова дестинация и качествено да усъвършенства бизнес средата у нас. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР