Обществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките

...
Обществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките
Коментари Харесай

Петков защити спорната нова концепция за ТЕЛК

Обществото ни е с изострена сензитивност към несправедливостта във всичките ѝ форми. Това съобщи общественият министър Бисер Петков.

Той отхвърли като неправилна тезата на хората с увреждания, които се тормозят, че новата идея за системата на оценка на работоспособността ще ги лиши от средства.

Споменатата численост на хора, които ще бъдат наранени от тази идея, е някаква интерпретация, която не възприемам”, съобщи Петков пред Нова телевизия.

„ Тази идея няма за цел да лишава добити права”, акцентира той за промяната в ТЕЛК. И добави, че концепцията има за цел да усъвършенства здравната експертиза.

„ Предложението в концепцията е да се обособи експертиза на работоспособността, тъй като тя в този момент е част от здравната експертиза. В момента ТЕЛК-овото решение е повсеместен ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания”, сподели той.

Петков акцентира, че става въпрос за нов метод, в който водещо е „ социалното”. Този метод се базира на подредба на Световната здравна организация. В него водеща е обществената оценка, а точно до каква степен едно лице с увреждания може да живее функционално и да поставя труд. Бисер Петков съобщи, че би трябвало да има по-справедлив метод при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания.

„ За погашение на инвалидни пенсии сумата е 1 милиарда 760 млн. лв.. Всички са съгласни, че от осигурителната система непозволено се употребяват права от хора, които процентът им на трайно изгубена продуктивност, е завишен”, сподели общественият министър.

„ Това, което пазя като теза е, че средствата, които се насочват за хората с увреждания, би трябвало да останат за тях, само че с промяната, която предлагаме задачата е да се разпределят по-справедливо”, акцентира Петков.

Той призна, че се основава усещане, че институциите вървят след събитията, когато става въпрос за нашумелите случаи на принуждение в учебни заведения, детски градини и други сходни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР