Обществото е уморено от войната, дотолкова свикнахме с нея, че

...
Обществото е уморено от войната, дотолкова свикнахме с нея, че
Коментари Харесай

Доц. Данило Бентов: Митът за украинско-руската дружба е мъртъв

Обществото е изтощено от войната, дотолкоз свикнахме с нея, че някои хора към този момент не слизат в убежищата при въздушна паника, по тази причина при бомбардировките постоянно има и цивилни жертви - прави равносметка на двете години война в Украйна доцент Данило Бенатов, посетител в предаването " Видимо и невидимо: Контрапропаганда ". Според него войната се усеща друго в другите региони на страната, само че на всички места най-тежка е несигурността. " По време на война не можеш да планираш живота си, множеството хора по принцип обичат да имат някакъв проект. Сега разбирам носталгията на доста възрастни хора по Съветския съюз - в соца всеки имаше огромен проект на целия живот. Училище-институт-университет, по-късно работа, един-два пъти през годината отмора, след това пенсия. Сега хора си вършат проекти най-вече от през днешния ден за на следващия ден и тази неустановеност най-вече им тежи ".

Според доцент Бенатов, макар войната, в Украйна към момента има много колаборанти с окупаторите, про това освен в рускоговорящите райони. Повечето от тях са възрастни хора, някои с кагебистко минало, и за пари или от обич към русия предават сведения на окупаторите. Понякога това вършат и техните деца. Има обаче и отработен механизъм за насила: окупация на някой район - подправени референдуми - всеобщо издаване на съветски паспорти, от притежанието на които зависи използването на обществени помощи, отпущането на пенсии, контактите с администрацията. " Това обаче не значи, че русия в миналото ще ръководи хората в Украйна " - безапелационен е доцент Бенатов. " Не съумяха 300 години, няма да съумеят и в този момент. Митът за украино-руската дружба е мъртъв ".

Най-добре схващат Украйна някогашните комунистически страни, изключително в случай че имат граница с някогашния Съветски съюз като Прибалтика и Полша. За другите, изключително в случай че са членове на НАТО, войната е доста надалеч, по тази причина обществата им са не толкоз егоистични, колкото безразлични. Затова и военната помощ от Съединени американски щати и Европейски Съюз се бави, което пък разрешава на съветската войска да реализира " победи " като тази в Авдеевка с цената на големи жертви. Това ще наложи активизирането на към 500 000 души, законът за което се разисква дълго и развълнувано в Радата. Има аргументи за това съгласно доцент Бенатов - не е задоволително единствено да мобилизираш половин милион души, би трябвало да им осигуриш оръжие, екипировка, да ги пратиш на подобаващи за тях места на фронта или в тила. Досега това се е правело механично по възрастов симптом и със затваряне на границите, което е провокирало социална опозиция и опити за нелегално овакантяване на страната от подлежащи на готовност мъже. Но войната ще продължи дълго, по тази причина готовност ще има.

Според доцент Бенатов украинското общество би приело при допустимо най-скорошното приемане на страната в НАТО, Украйна краткотрайно или непрекъснато да загуби надзор върху част от нейната територия. " Донбас е опустошен напълно, това е една такава тъмна дупка, само че за Крим, Херсон и Запорожието ще би трябвало да се договаря ", предвижда гостът.

Целият диалог на Калин Манолов с доцент Данило Бенатов можете да гледате:
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР