Общественото доверие към Европейската централна банка (ЕЦБ) е спаднало през

...
Общественото доверие към Европейската централна банка (ЕЦБ) е спаднало през
Коментари Харесай

Спад в общественото доверие към Европейската централна банка

Общественото доверие към Европейската централна банка (ЕЦБ) е спаднало през последното десетилетие повече, в сравнение с към която и да било друга институция. В същото време доверието в самото евро остава устойчиво, сочи изследване, представено от Ройтерс.

След като на процедура изчерпа паричната си политика от световната финансова рецесия, ЕЦБ стана обект на рецензии и правосъдни каузи, а това повдигна въпроси и за нейната политика, и за метода, по който тя контактува с обществото.

Банката разгласи, че стартира да преразглежда тактиката си, само че това начинание бе отсрочено поради рецесията, провокирана от новия ковид. А пък самата пандемия я принуди да вземе по-радикални ограничения. В съпоставяне и с европейските, и с националните институции доверието в ЕЦБ наподобява е наранено непропорционално от рецесията, отбелязва самата банка. В резултат доверието в Европейската централна банка е по-ниско, в сравнение с в Европейската комисия и Европейска парламент, въпреки че 76 на 100 от жителите на страните от еврозоната поддържат самото евро.

Най-скептично настроени са германците и австрийците, които от дълго време подлагат на критика Европейската централна банка за прекалено демократичната й парична политика и сега имат вяра повече в националните си държавни управления, в сравнение с в ЕЦБ. Страни, които пострадаха повече по време на дълговата рецесия като Гърция и Испания, също са измежду скептично настроените към ЕЦБ.

Макар в проучването да се показват няколко евентуални решения, създателите на проучването означават, че Европейската централна банка има проблем с връзката. Доверието в ЕЦБ може да се ускори, в случай че връзката стане по-разбираема за хора с друго ниво на обучение и в случай че се вземат решение проблеми на жители от разнообразни елементи от еврозоната, поучават създателите на проучването. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР