Общественият съвет скочи на директорката, учителите отказаха да й гласуват

...
Общественият съвет скочи на директорката, учителите отказаха да й гласуват
Коментари Харесай

Какво се случва в елитното ОУ „Братя Миладинови“ в Бургас, училището се тресе от скандали

Общественият съвет скочи на директорката, учителите отхвърлиха да й гласоподават бюджета

Членове на Обществения съвет към елитното бургаско учебно заведение ОУ „ Братя Миладинови “ изпратиха до Флагман.бг отворено писмо, в което показаха своите терзания за протичащото се в школото. С редакцията се свързва Стоян Николов, който е подсилен от огромна част от състава на Обществения съвет (ОС).

Основните упреци са против Снежа Любомирова, която съгласно Оценка за съвместимост не се оправя с работата и била изгубила даже доверието на сътрудниците си.

Замразен и настрана от делата в учебното заведение бил държан и Общественият съвет, който би следвало да е коректив на управлението. След избирането му били извършени едвам 3 съвещания.

„ На първото по този начин и не успяхме да получим логичен отговор на въпроса за какво избора на нов съвет се е забавил с година и половина след приключване мандата на остарелия. Скоро по-късно получихме покана за привикване на второ съвещание, с препоръчан от госпожа Снежа Любомирова дневен ред. Бяхме смутени от обстоятелството, че 9 от 10-те точки, касаеха прегласуване на остарели решения на предходния Обществен съвет. Направихме консултация – с адвокати, с способени чиновници от Община Бургас и взехме решение да не гласуваме, точки, които касаят минал интервал “, описа Стоян Николов.

Той уточни, че Стратегията за развиването на учебното заведение, която е показала директорката Снежа Любомирова имала редица пропуски и „ откровени нелепости “.

„ Имаше голям брой недвусмилици. Личеше си, че е преписано отнякъде и даже не е вложено обикновено усилия. В Стратегията, да вземем за пример пишеше, че учениците пазят сполучливо и ДЗИ, а в ОУ „ Братя Миладинови “ учат възпитаници до седми клас и нямат ДЗИ “, добави Николов.

По думите му в доклада на бюджета имало и редица неуместни въпроси, на които не са получили отговор.

Ето и част от тях:

Защо има закъснение със заплащането на осигуровките на учителите?

Защо учебното заведение е едно от дребното, които не работят по програмата „ Без свободен час “?

Как ще се оправи със заплащането на обезщетение на непозволено уволнен от нея преподавател, който неотдавна осъди учебното заведение?

Откъде ще вземе пари за ремонт на покрива на стола, който тече?

Защо басейнът на учебното заведение не работи?

„ След като първите три съвещания на Обществения съвет не бяха изключително ползотворни, в края на януари получихме питане от госпожа Любомирова по кое време ще е комфортно да създадем нова среща. Тя държеше това да се случи в седмицата – 12-18 февруари. Преценихме, че е най-добре да се срещнем на 13-ти. Снежа Любомирова изпрати покана, спазвайки 10-дневния период както е по закон и ние започнахме да се срещаме с показаните от нея бюджети и да се готвим за съвещанието. На 13-ти февруари от 18 часа всички отидохме в учителския кабинет, с цел да установим, че директорката е излязла в заплатен отпуск (!), който се оказа е плануван преди да насрочи тази дата за съвета. Т.е. - знаейки, че нея няма да я има ни е поканила на съвет, като е издала заповед  да я замества зам.-директор, с сектор обвързван напълно с педагогическата активност на учебното заведение и никакво схващане към бюджета. И двамата зам.-директори бяха доста добре настроени към нас, само че за жалост не можаха да отговорят на въпросите, които им задаваме, тъй като не бяха от тяхната компетентност. По-късно разбрахме, че нашият съвет не е единственото събитие, което Снежа Любомирова пропуща през тази седмица “, добави Стоян Николов.

По информация на Флагман.бг на 14-ти февруари са планувани още две събития, на които директорката не е участвала -  „ Общо заседание “ и „ Педагогически съвет “. Колегите на Снежа Любомирова са гневни, тъй като и двете събрания не са провеждани повече от половин година, а точно на празника са планувани надлежно да 18 и 19 часа. Директорката пък отсъствала.

Отговорът на учителите обаче е отговарящ. На двата бюджета за трето и четвърто тримесечие от 2023 година, показани и препоръчани за гласоподаване, нямало нито един дал своя вот чиновник със „ за “, а болшинството било „ срещу “, което е невиждано за Бургас.

Преди публикуването на днешния материал кореспондент на Флагман.бг потърси госпожа Снежана Любомирова на служебния й телефон. Колегите й споделиха, че тя е в отпуск до края на месеца. С подготвеност сме да й предоставим право на отговор. 
 Снежа Любомирова (вляво) с Евгени Минчев и колежки по време на празненство в София   Тук са на годишната колекция при президента, на която нормално отива началникът на районно управление (на МВР) на МОН Бургас и най-заслужилият шеф в региона. Практиката е това да е началник с дълъг стаж и с положително име, който ще се пенсионира скоро. При една от последните срещи обаче госпожа Любомирова е получила този жест, което е малко необичайно
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР