Общественият съвет от много отдавна има становище, в което много

...
Общественият съвет от много отдавна има становище, в което много
Коментари Харесай

Експерт по Дарик: Проблем е, че Изборният кодекс постоянно се движи в различни посоки

„ Общественият съвет от доста от дълго време има мнение, в което доста ясно се споделя, че самото заиграване с технологията и самият метод на избор в действителност е лишаване на публичното пространство и засенчва всички останали аспекти на изборния развой, които се нуждаят от възстановяване “. С тези думиСтоил Цицелков,член на Обществения съвет към ЦИК, разяснява в „ Кой приказва? “ по Дарик радио „ обединението на хартията “.

По думите на изборния специалист Даниел Стефанов огромният проблем е обвързван с това, че едните партии имат вяра на машинния избор, а другите - не, и това единствено по себе си ерозира доверието в изборния развой.

Според специалистите в действителност има проблем с гласоподавателите на Българска социалистическа партия и даже тези на Движение за права и свободи. При първите е най-вече поради възрастта, а при вторите е поради неграмотността в избрани региони от България.

Стоил Цицелков регистрира като проблем потреблението на преносимите секции даже за хора, които не са обездвижени и въпреки всичко могат да отидат да гласоподават на място.

„ Проблемите са и в неприятното образование на нас гласоподавателите, и на администрацията “, изясни той.„ Това е доста неприятна процедура в България, която е да се пипа Изборният кодекс преди избори “, разяснява специалистът.

„ Има една наредба, която гласи, че след преброяването, би трябвало да се обособи регион чужбина “, акцентира Даниел Стефанов и изясни, че този факт може да се употребява като опрощение за промени в ИК.

„ Политическите партии, които имат проблем с машинното гласоподаване, споделят, че те нямат задоволително доказателства за това по какъв начин работят машините... Трябва да кажем, че ненапълно имат право “, изясни Даниел Стефанов.„ Когато имаш машинно гласоподаване, на процедура имаш една черна кутия “, добави той. По думите му ограниченията по инспекция на машините и техния код не са били задоволителни.

Според Даниел Стефанов политическите партии са били предизвестени 24 часа преди изборите да изпратят специалисти, с цел да ревизират изходния код на машините. Той изясни, че единствено един представител на партия се явил, по неофициална информация.

Стоил Цицелков добави, че в други страни машинният избор не провокира такива проблеми, както у нас. По думите му главен проблем е неналичието на престижи в политиката, а не недоверието към машинния избор.

„ Трябва да се промени процесът, по който машините се сертифицират... Той би трябвало да стане доста по-прозрачен “, предложи Даниел Стефанов и добави, че е добре да бъдат сравняванихартиените разписки.

„ Най-големият проблем на изборния развой в България е, че той непрекъснато седвижи в разнообразни направления “, заключи той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР