Общественият съвет към ЦИК препоръча всички дейности, свързани с подготовката

...
Общественият съвет към ЦИК препоръча всички дейности, свързани с подготовката
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК иска всички дейности по машините да се излъчват онлайн

Общественият съвет към ЦИК предложи всички действия, свързани с подготовката на машинното гласоподаване, да се излъчват онлайн. Това се споделя в мнение на съвета.

Преди първия тур на последните меснти избори машинното гласоподаване бе отстранено с причини, че са позволени неточности при узаконяването на машините. В момента има съществени опасения, че сходна обстановка може да възникне на идните избори 2 в 1 на 9 юни.

С промени в Изборния кодекс така наречен Хартиена коалиция - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, обезсмисли машинното гласоподаване и сведе машините до най-обикновено принтери, тъй като в края на изборния ден секционните комисии броят ръчно отпечатаните от машините бюлетини. Въпреки това машинното гласоподаване е значимо, тъй като при него е невероятно да има недействителни бюлетини. На първия тур на локалните избори тези бюлетини бяха към 500 хиляди

Сред рекомендациите на публичния съвет към ЦИК са задоволително рано да се предадат нужните детайли за засвидетелствуване на машините за гласоподаване на институциите, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн освен довереното създаване на софтуера за инсталиране, само че и удостоверяването на сходството.

От Обществения съвет към ЦИК оферират онлайн лъчение да има и от пространствата, в които фирмата-изпълнител на дейностите по машинния избор конфигурира софтуера, като се обезпечи непрестанно наличие на представители на ЦИК в процеса. Така ще се подсигурява, че дейностите в склада за предпазване се правят правилно.

Спешно, съгласно Съвета, е решаването на казуса с диаметъра на шпатулите, на които се навива хартията на устройствата.

От ЦИК се желае и решение за единна спецификация на параваните, зад които се гласоподава с хартиени бюлетини, с цел да се предотврати потреблението на заснемаща техника или други операции, като да вземем за пример замяна на бюлетина, импортирана извън.

За нужда Съветът към ЦИК счита да се разработят нови мостри на протоколи и изборни бумаги, а те да се тестват от дългогодишни представители на секционните комисии.

За видеонаблюдението се предлага да има съответни параметри на качеството на записите от излъчването, както и директива за слагането на камерите в другите стадии на преброяването на бюлетините, както и образование на секционните комисии, тъй че те да знаят коя бюлетина е действителна и недействителна, а плануваната разяснителна акция да сложи акцент върху преимуществата на гласуването с машини. Така в същото време да се изяснява на целеви групи кои са най-честите неточности при гласуването с хартиена бюлетина.
ЦИК приема документи на партите за вота 2 в 1
От през днешния ден Централната изборна комисия (ЦИК) стартира да приема документи за регистрация на партии и обединения за присъединяване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, планувани на 9 юни 2024 година Това сочи информация на уеб страницата на ЦИК. 

Приемането на документите ще се прави всеки работен ден от 9:30 ч. до 17:00 ч. в постройката на Народното събрание, пл. „ Княз Александър І “ № 1, във фоайето, вход „ Ларго “.

Крайният период за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и обединенията е до 17:00 часа на 24 април 2024 г. 

Към заявката би трябвало да се показа и лист с имената, единния цивилен номер и саморъчен автограф на не по-малко от 2500 гласоподаватели, подкрепящи регистрацията за съответния тип избор. В случаите, когато партия или коалиция декларира присъединяване и в двата типа избори, може да показа един лист, съдържащ имената, единния цивилен номер и саморъчен автограф на не по-малко от 2500 гласоподаватели - български жители, които имат изборни права да гласоподават в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.   

Всеки гласоподавател може да взе участие единствено в един лист за съответния тип избор или единствено в един лист – общ за двата типа избори. При полагане на подписа си в листата гласоподавателят удостоверява своята идентичност.

Регистрацията на партията за присъединяване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България може да бъде подкрепена и от гласоподаватели жители на друга страна членка на Европейския съюз, като в описите се показват имената, персоналния номер, номера на удостоверението за престояване, датата на регистрация, посочена в него, и автограф.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР