Общественият интерес е да се прекрати войната по пътищата, да

...
Общественият интерес е да се прекрати войната по пътищата, да
Коментари Харесай

Адвокат Силвия Петкова: Войната на пътя не се спира с необмислени мерки, приети набързо

" Общественият интерес е да се приключи войната по пътищата, да се сведат до най-малко нарушаванията на разпоредбите за придвижване. Това не може да стане с недомислени ограничения, признати небрежно, които целят единствено мятане на прахуляк в очите на обществото. "
Това разяснява в изявление за БНР юрист Силвия Петкова. Тя акцентира, че не размерът на наказванията е значим, колкото тяхната успеваемост.

Има доста страни, които сполучливо са лимитирали до най-малко пътно-транспортните катастрофи и потърпевшите на пътя, уточни тя.

" Сред тези ограничения са нулевият толеранс за млади водачи, високите, само че дейно събирани санкции, опцията да се постановат санкции без отнемане от независимост, каквото при нас е пробацията, което не може да се постанова за най-разпространените транспортни закононарушения, в това число и за формалното шофиране с централизация на алкохол над 1,2 на 1000 и след приложимост на наркотични субстанции, " изясни юристката.

Пробационната мярка включване в стратегии за публично влияние би могла да бъде извънредно ефикасна, изрази мнение юрист Петкова.

Съдебната процедура демонстрира, че даже когато е открито, че причинител на закононарушение е подвластен от алкохол или опиати, насилствените медицински ограничения не се ползват, посочи юристът.

Трудно би могло да се обоснове наказателна или административно-наказателна отговорност на човек, който вижда различен да се качва в автомобила след приложимост на алкохол или опиати, счита Силвия Петкова.

Тя означи още, че шофирането в нетрезво положение и причиняването на съставомерни вреди са особени закононарушения от позиция на тяхната субективна страна.

" Водачът се качва съзнателно, съзнавайки, че се намира в пияно или дрогирано положение, само че даже в някаква степен да осъзнава, че е допустимо да аргументи случай, то това схващане е прекомерно общо, за може да се приказва за предумисъл. Умисъл би имало, когато в съзнанието на дееца се отразява съответната последица, в това число и към съответния потърпевш, " разяснява още юрист Силвия Петкова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР