Обществените медии в България са най-надеждният източник на новини, показва

...
Обществените медии в България са най-надеждният източник на новини, показва
Коментари Харесай

Евробарометър: Обществените медии се ползват с най-голямо доверие в България

Обществените медии в България са най-надеждният източник на вести, демонстрира изследване на Евробарометър, направено по поръчка на Европейския парламент.

44% от интервюираните в България споделят, че се доверяват най-вече на публичните медии, в това число на тяхното онлайн наличие. На второ място по доверие са обществените мрежи като 25 % от запитаните българи споделят, че се доверяват най-вече на хората или групите, които следват в обществените мрежи и платформи. На трето място по доверие с 23 % са другите онлайн платформи като блогове и подкастове, а на четвърти са частните малките екрани и радиостанции с 21 % доверие.

Тенденцията публичните медии да се употребяват с най-голямо доверение важи за целия Европейски Съюз, като се изключи две страни - Полша и Унгария. В Полша частните малките екрани се употребяват с най-голямо доверие, а в Унгария най-достоверен източник на информация са хората и другарски групи, следвани в обществените медии.

С дял от 75% малкия екран господства като главен източник на вести в целия Европейски Съюз , в България тя е източник на информация за 86 % от запитаните. На второ място у нас и в целия Европейски Съюз са онлайн новинарските платформи, а на трето - обществените медийни платформи и блогове, радиото е на четвърто място, а печатната преса - на пето.

България е преди всичко в Европейски Съюз по % на хората, които считат, че са били изложени на деизнформация и подправени вести през последните 7 дни. 55 % от българите считат, че това им се случва „ доста постоянно “ или „ постоянно “. Най-малко склонни да настояват това са респондентите в Нидерландия – едвам 3% считат, че „ доста постоянно “ се сблъскват с дезинформация, а за 9% това се случва „ постоянно “.

Гражданите в целия Европейски Съюз се интересуват най-вече от националните политически тематики (посочени от 50% от респондентите). По-малък е ползата към европейските и интернационалните въпроси (46%), както и към локалните вести (47%).

72% от респондентите си спомнят, че наскоро са чели, видели или чували нещо за Европейския съюз, било то в пресата, по интернет, по малкия екран или по радиото.
 57% наскоро са чели, видели или чули нещо за Европейския парламент.

Запомнянето на новините за Европейски Съюз варира сред 57% във Франция и 90% в Румъния. Запомнянето на новините по отношение на Европейския парламент се движи сред 39% във Франция и 85% в Малта.

Достъпът до новинарски изявления посредством обществените мрежи е още по-голям за младежите (43% от лицата на възраст 15—24 години по отношение на 24% от респондентите над 55 години).

Плащането за новинарско наличие онлайн към момента е по-скоро изключение, защото 70% от хората, които имат достъп до вести онлайн, биха употребявали единствено гратис новинарско наличие или новинарски услуги онлайн.

Експресното изследване на Евробарометър показва изчерпателен взор върху потреблението на медиите и медийните привички на жителите, като преглежда както обичайните медии, по този начин и онлайн медиите. Международната компания за социологически изследвания Ipsos European Public Affairs (Ипсос Юръпиън Пъблик Афеърс) интервюира представителна извадка от жители на Европейски Съюз на възраст 15 и повече години във всяка от 27-те страни — членки на Европейския съюз.

Между 26 април и 11 май 2022 година бяха извършени 52 347 изявленията посредством уеб основана компютърна технология за интервюиране (CAWI), като бяха употребявани онлайн панели на Ipsos и неговата партньорска мрежа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР