Обществени поръчки за около 165 млн. лв. за ВиК обекти

...
Обществени поръчки за около 165 млн. лв. за ВиК обекти
Коментари Харесай

По европрограма за ВиК са обявени обществени поръчки за 165 млн. лева

Обществени поръчки за към 165 млн. лева за ВиК обекти към този момент са оповестени по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ Сключени контракти с ръководещия орган на програмата имат 12 сдружения, които дават ВиК услуги в областите Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали и Смолян.

"С вложенията ще се изградят и реконструират 602 км водопроводна мрежа, 380 км канализационна мрежа, 14 пречиствателни станции за отпадъчни води и 2 пречиствателни станции за питейни води, нови тръбни кладенци, помпени станции, резервоари и др ", заяви районният министър Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

Предстои оповестяването на тръжна процедура за избор на реализатори за правенето на още 6 районни прединвестиционни изследвания за новоконсолидирани ВиК оператори – Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен. За вложенията от готовите разработки ще може да се кандидатства за финансиране по Оперативна стратегия „ Околна среда 2021-2027 година “. В три от областите – Ловеч, Монтана и Кюстендил, единствено по една община не се е включила към регионалната асоциация. За тях следва да се водят договаряния за допускане на европейско финансиране за територията като се изключи общината, която отхвърля да се причисли към регионалната асоциация по ВиК.

В идващите месеци следва да бъде конституиран „ Български ВиК холдинг “. С негово основаване се цели по-добра съгласуваност и надзор в бранша. Чрез холдинга ще се влага в нови довеждащи водопроводи, язовири и друга стратегическа инфраструктура за различно водоснабдяване на част от обитаемоте места. Новата конструкция няма да дискриминира общинските сдружения, тъй като посредством консолидация на непринуден принцип и подписване на контракт с ВиК асоциация, те също могат да имат достъп до финансиране от компанията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР