Обществена тайна е, че много сектори в икономиката на България

...
Обществена тайна е, че много сектори в икономиката на България
Коментари Харесай

Добромир Иванов: Виновни за сивата икономика са неработещите институции

" Обществена загадка е, че доста браншове в стопанската система на България са в сивото, само че за това са отговорни неработещите институции, както и натрупването на няколко рецесии в страната ",  това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  Добромир Иванов – изпълнителен шеф на BESCO, Българската стартъп асоциация, в която членуват български компании, които са на световния пазар.

" Най-очевидната вреда имиджово за страната ни е това, че България се употребява с неприятна известност на открито, то пречи на всеки един българин да се осъществя на открито ", добави той.

Според него всички имат интерес този имидж да бъде усъвършенстван, с цел да може и стопанската система да се изсветли и да работи. Той изрази мнението, че главните аргументи за големия дял сива стопанска система в България са неработещите институции, както и натрупването на няколко рецесии сега.

" Това води до по-голям сив бранш, тъй като хората, изключително при неработещи институции, всеки, който има проблеми, си намира способи да прикрива пари, което не употребява с нищо положително страната ни, а вреди ", сподели още той.  

" Българите привикнаха постоянно да сме на последно място на неприятните статистики, добави Недялко Дервенков – изпълнителен шеф на BESCO.

" Това би трябвало да се промени по някакъв метод. Визията на това, което BESCO прави, е да трансформираме икономическия модел на България към промишлености с висока добавена стойност, тъй като това е методът да изпращаме положителни послания на открито ".  

" Усещането за корупция към този момент се счита за обикновено в България. Институциите се пробват да се преборят с това не работейки по-добре като институции, а посредством самото законодателство, което е голям проблем, тъй като действително по този начин се основават непотребни регулации ", сподели още Добромир Иванов.

Според него по този метод се връзват ръцете на положителните бизнесмени: " Ние вместо да развържем ръцете и да дадем повече независимост на тези, които могат и имиджово да слагат България на напълно друго място и да докарат пари на страната ни, тъкмо тези хора страдат от регулациите ".  

Недялко Дервенков  добави, че в случай че желаеме да изсветлим тези 33%, на на нас ни трябват инклузивни институции и най-бързият метод за доближи на тези инклузивни институции е посредством бистрота, а до бистрота се стига по най-лесния метод посредством цифровизация.  

От своя страна Добромир Иванов изрази оптимизъм за заработването на институциите, което е ключът на казуса, като съгласно него би трябвало от ден на ден и повече хора, виждайки казуса, те би трябвало да вземат участие в разрешаването им, като съберат всички, които би трябвало да разрешат този проблем и той да се случи, и тогава това ще докара от ден на ден институциите да заработват по-добре.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР